Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Deset největších literárních love story

„A žili šťastně až do smrti,“ říkávaly nám v dětství babičky poslední slova z většiny pohádek. Bylo krásné tomu věřit… Všichni jsme ale brzy zjistili, že v reálném životě je to úplně jinak a že pohádkové konce nemají ani ty největší milostné příběhy všech dob, jejichž dvojice se střetly s nepřízní osudu… Které to jsou?

1. Romeo & Julie

Jeden z nejznámějších milostných příběhů v historii. Potomci dvou znepřátelených rodů se do sebe zamilují tak vášnivě, že ani na okamžik nepřipouští možnost žít jeden bez druhého a proto oba dva spáchají sebevraždu nad mrtvolou milované polovičky.  Koncept díla Williama Shakespeara však vychází již z antických tragédií (kde je milostných příběhů tolik, že by vystačily na samostatný článek), které mimo něj napodobil i anglický básník Artur Brook.

2. Anna Karenina & Alexej Vronskij

Pro mnoho lidí je právě tato dvojice, ztvárněna v románu od Lva N. Tolstého, tím nejvěrnějším zpodobením pravé lásky. Žena, která opustila všechno co měla - manžela, milujícího syna, společenské postavení, pro muže, který se do ní bezhlavě zamiloval a obětoval jí všechno, co měl on. Jenže všechno stálo proti nim, a než aby svou lásku znesvětila, rozhodla se Anna svůj život ukončit skokem pod vlak. A protože bez ní neměl pro hraběte život smysl, odjel na jistou smrt do války.

3. Heathcliff & Kateřina

Kniha Na Větrné hůrce, spisovatelky Emily Bronteové, patří mezi nejdojemnější a nejsmutnější knihy v historii. Milostný příběh dvou lidí, kteří, ač se milují, nemohou být z různých důvodů nikdy spolu, končí smrtí hlavní hrdinky a nenaplněním všech přání, které oba jedinci měli.

4. Gatsby & Daisy

Román Francise Scotta Fitzgeralda o tom, co všechno je schopen člověk udělat pro lásku. Joe Gatsby, který se jako mladý muž zamiluje do krásné dívky, ale protože je chudý, nemůže si ji vzít. Rozhodne se tedy, že se stane bohatým a po letech chce, nyní již vdanou Daisy, získat zpět a dokázat jí, že teď už je jí hoden a že ji za celou tu dobu nepřestal milovat. Ani ona na něj nikdy nezapomněla, avšak tragický sled událostí změní jejich plány a hlavní hrdina nakonec umírá zcela sám.

5. Živago & Lara

Milostný příběh spisovatele Borise Pasternaka podtržený třemi ruskými válkami, včetně 1. světové. Doktor Živago, ač miluje svou ženu, se zamiluje do zdravotní sestry Lary, které odešel manžel do války a už se nevrátil. Jejich láska je několikrát narušena různými okolnostmi (například únosem hlavního hrdiny partyzány), ale po odjezdu Živagovy rodiny do zahraničí mohou konečně žít spolu. Avšak ani tato „rodinná idylka“ netrvá dlouho a Živago milující ženu opouští, aby ji zachránil. To se mu sice podaří, ale už ji nikdy nespatří a ona, po jeho smrti, páchá sebevraždu.

6. Petr & Lucie

Milostná novela Romaina Rollanda, vypravující příběh za dob 1. světové války, je jednou z nejklasičtějších ukázek tragické lásky dvou lidí. Válka sama zde pak nehraje pouze roli kruté atmosféry, která zachvátila v oněch letech celý svět, ale i roli osudové náhody, jež ukončí život dvojici mladých, zamilovaných lidí, plánujících společný život. Po jednom z mnoha bombardování města, se zřítí kostel, ve kterém se Petr s Lucií ukrývají a trosky zavalí objímající se milence. A tak alespoň zemřeli, jak by si přáli. Jeden druhému v náručí…

7. Vincius & Lygie

Hlavní hrdina polského románu Quo vadis spisovatele Henryka Sienkiewicze je římský patricius, který se zamiluje do krásné křesťanky Lygie. Na pozadí milostného příběhu jsou popsány strastiplné počátky křesťanství v císařem Neronem ovládajícím Římě. Láska mezi nimi však čelí nejen zlobě císaře. Protože nemohou být spolu a jsou pronásledováni mnohými protivníky, nakonec v bezvýchodné situaci páchají sebevraždu.

8. Joza & Hanule

Tragický příběh, ztvárněný v knize Květy Legátové, se odehrává v Československu za německé okupace. Eliška (později přejmenovaná na Hanu), stíhaná gestapem, musí zmizet ze svého rodného města a proti své vůli se vydat do zapomenuté pohraniční vesničky Želary, společně se svým tamějším pacientem, které ho si má okamžitě vzít. Ačkoli se jí život tam příčí a ke svému novému manželovi cítí odpor, po čase podlehne kouzlu venkova i Jozovy dobrácké duše. Cit, který mezi nimi vzplane, je pravá, silná láska a Hanule (jak jí její muž říká) je zase šťastná. Bohužel ne nadlouho. Joza je při záchranné akci zraněn a umírá. Hana se později vrátí ke svému původnímu životu, ale již nikdy nepocítí to, co cítila k Jozovi. Příběh se dostal do povědomí hlavně díky filmovému zpracování s názvem Želary.

9. Werther & Lotta

 Dva poslední příběhy budou ukázkou nenaplněné lásky. Ne však jednostranné. Werther mladou a krásnou Lottu miluje od první chvíle, kdy ji spatřil. Avšak ona se provdá za jiného, nevěda, že k ní její přítel něco cítí. Ten ji vyzná lásku až mnohem později a pro ni, i když si uvědomí, že k němu cítí to samé, je nejdůležitější čest vdané ženy, a proto ho odmítne. Hlavní hrdina se nakonec zastřelí sám, se svými nenaplněnými city. Tato kniha, román Johanna Wolfganga Goetheo, způsobila nejen v Německu obrouvskou vlnu sebevražd z nenaplněné lásky, když se mladí muži začali s hlavním hrdinou ztotožňovat a tak jako on si vybrali to nejkrajnější východisko ze své situace.

10. Evžen & Táňa

Podobně jako u předchozího díla i veršovaný román A. S. Puškina pojednává o míjejících se osudech dvou naprosto odlišných lidí. Když Táňa pozná Oněgina, pocítí tak silný a zničující cit, že se rozhodne mu napsat dopis, ve kterém vyznává ze své lásky. On ji však odmítne a když se znovu shledají po mnoho letech, Oněgin zjistí, že tato životem a láskou zklamaná žena, je ta pravá. Vyzná se jí, ale ona, ačkoliv ho stále miluje, zachová věrnost svému muži a s těžkým srdcem ho odmítne.

+ Elizabeth & pan Darcy

Nakonec něco pro ty, kdo stále věří, že láska může mít i šťastný konec. Příběh Jane Austenové o nenávisti, ze které se vyklube životní láska, končí zamilovaným polibkem a onou větou: „A žili šťastně až do smrti…“.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio