Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Díky novele můžou být týraná zvířata odebrána majitelům

Zároveň zpřísňuje podmínky využívání zvířat pro vědecké účely a jejich ochrany. Ani jatka se nevyhnou změnám, jejich zaměstnanci budou muset dosáhnout vyšších kvalifikací než dosud. Policie díky této novele může vstoupit do obydlí chovatele, pokud získá podezření na týrání zvířete.

Zároveň zpřísňuje podmínky využívání zvířat pro vědecké účely a jejich ochrany. Ani jatka se nevyhnou změnám, jejich zaměstnanci budou muset dosáhnout vyšších kvalifikací než dosud.

Policie díky této novele může vstoupit do obydlí chovatele, pokud získá podezření na týrání zvířete. Podle ministerstva zemědělství se tím také sníží administrativní náklady na obecních úřadech. Dnes je sice možné majiteli zvíře odebrat a přesunout jej do jiného zařízení, ale stále zůstává majetkem původního držitele, který si jej po čase může opět vyzvednout a odvézt. Povolení policie ke vstupu do objektů chovatelů může navíc pomoci k záchraně zvířat, jejíchž majitele umřeli nebo byli odsouzeni do vězení.

Pokud novela bude schválena, mohlo by se jednat o další velmi prospěšnou pomoc k záchraně zvířat. V roce 2010 byl takto schválen návrh na úpravu zákona, podle níž už nejsou zvířata brána jako věci, ale živé bytosti. Tyranům tak může hrozit i několikaletý trest. Zanedbávaná a týraná zvířata se povětšinou objevují po nahlášení sousedů nebo při náhodném objevení. Novela by mohla pomoci včasnému zásahu policie.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio