Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Dítě na cestě do zahraničí? Brzy už jen s vlastním pasem

Podle nového zákona nebudou děti bez vlastního pasu vůbec moci vycestovat z České republiky. Povinnost zařídit potomkům cestovní doklad při vyjížďce do ciziny nastane pro rodiče koncem června. Zatím stačilo, aby bylo dítě zapsáno v pasu jednoho z rodičů.

Podle nového zákona nebudou děti bez vlastního pasu vůbec moci vycestovat z České republiky. Povinnost zařídit potomkům cestovní doklad při vyjížďce do ciziny nastane pro rodiče koncem června. Zatím stačilo, aby bylo dítě zapsáno v pasu jednoho z rodičů. V tomto cestovním dokladu však nebyly uvedeny biometrické ani další údaje o zapsaném potomkovi. Právě z toho důvodu bude muset dítě mít vlastní pas, v němž tyto informace budou. Změna by měla podle ministerstva vnitra působit jako opatření proti únosům dětí.

Pokud bude dítě cestovat pouze po zemích Evropské unie, postačí mu občanský průkaz. Od ledna ho mohou držet i osoby mladší patnácti let, a to právě kvůli cestám po státech Unie. Oba tyto doklady budou mít u dětí mladších deseti let kratší platnost, nejdéle na dobu pěti let, doporučuje se ale měnit je častěji. Zvlášť pokud se vzhled dítěte zásadně změní za kratší období.

O pas rodiče zažádají na magistrátu, městském úřadě nebo obecním úřadě s rozšířenou působností. Doklad získají do 30 dnů, zaplatí za něj 100 korun. Rychlopasy, na něž si počkají poloviční dobu, přijdou na 1000 korun. Ačkoli možnost vystavění pasů pro své potomky mají rodiče již od loňského roku, mnozí z nich to stále odkládají. Dá se tedy očekávat, že krátce před sezónou dovolených a zároveň v době, kdy nový zákon vzejde v platnost, budou na úřadech velmi dlouhé fronty. Ti, kterých se to týká, tedy udělají nejlépe, když si povinnost odbudou alespoň do května.

Možnost, že by se tato změna legislativy postavila do cesty případným únosům, možná stojí za ty nepříjemnosti, které přinese. Další běhání po úřadech ovšem jistě není něčím, co by člověka potěšilo, v zásadě ale nejde o nic, co by se nedalo bez větších problémů vyřídit. Nesouhlasit se mnou jistě budou ti, kteří si dovolenou z jakýchkoliv důvodů chtějí nebo potřebují naplánovat na poslední chvíli. Pokud budete trávit dovolenou na Šumavě a budete si chtít najednou udělat neplánovaný výlet do Německa, tak máte smůlu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio