Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Do Íránu dorazili inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii

V neděli ráno na Teheránském letišti čekalo na delegaci z OSN shromáždění lidí, především studentů, kteří protestovali proti snahám mezinárodního společenství o zastavení íránského jaderného programu.

V neděli ráno na Teheránském letišti čekalo na delegaci z OSN shromáždění lidí, především studentů, kteří protestovali proti snahám mezinárodního společenství o zastavení íránského jaderného programu. Ten je podle Teheránu výhradně mírový, některé státy, mezi nimi nejvýrazněji USA, se však obávají, že se jedná o snahu zkonstruovat atomovou bombu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (International Atomic Energy Agency, IAEA) vyslala do země šestičlenný tým složený z odborníků na jaderné zbraně i z diplomatických pracovníků. V Íránu bude pobývat do úterka a jeho úkolem je pokusit se přinutit vládu, aby přistoupila k dialogu na toto choulostivé téma. Očekává se, že požádají o přístup k jaderným zařízením a o schůzku s vědci, kteří na programu pracují.

Je ale nevyzpytatelné, nakolik budou úspěšní. Írán se jednání na toto téma už několik let odmítá účastnit, pobouřen prý falešnými nařčeními z práce na atomové bombě.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio