Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Dobeš je zpět na ministerstvu, radí svému nástupci

Josef Dobeš v tichosti proplul zpět na ministerstvo. Radí prvnímu náměstkovi Ladislavu Němcovi, který úřad převzal a nyní ho dočasně vede. Informaci potvrdil serveru iDnes.cz sám bývalý ministr školství.

Josef Dobeš v tichosti proplul zpět na ministerstvo. Radí prvnímu náměstkovi Ladislavu Němcovi, který úřad převzal a nyní ho dočasně vede. Informaci potvrdil serveru iDnes.cz sám bývalý ministr školství. „Pan Němec mě požádal, abych mu po dobu, než přijde nový ministr, pomáhal,“ sdělil.

V úřadu nyní působí na třetinový úvazek, a to od pondělí 2. dubna. Náplní jeho práce je poradenství mimo původní kompetence Ladislava Němce, tedy ohledně vysokých škol, evropských fondů, sportu a chodu úřadu. První náměstek se dříve zabýval regionálními školami. Informace o tom, že se stal šéfem týmu poradců, ale exministr školství popřel.

Němec měl oznámit Dobešův návrat na poradě vedení. Do svého úřadu se tedy navrátil jen pár dní poté, co ho koncem března opustil kvůli nesouhlasu s vládními škrty v resprtu. Podle svých tehdejších slov nechtěl sahat na platy učitelům. „Nemohl jsem akceptovat drakonické zavázání rozpočtu školství,“ tvrdil. Školství mělo přijít o 2,5 miliardy korun. Svým spolustraníkům z Věcí veřejných vytkl, že ho nepodpořili v jeho nesouhlasu a upřednostnili vlastní židle před programem strany.

Prezident Klaus, který Dobeše označil za „nejlepšího ministra školství“, přijal jeho demisi 30. března. Do konce dubna se potom měl Dobeš vyjádřit, jestli odstoupí i z Poslanecké sněmovny a z Věcí veřejných.

Dobešovu rezignaci oceňovali odborníci i někteří členové koalice, například kvůli problematickému čerpání peněz evropských fondů. Chystané reformy vysokých škol zase hnaly do ulic tisíce studentů po celé republice. Jejich nespokojenosti si ministr školství takřka nevšímal. Údajně měl zájem se s nimi sejít a diskutovat, otevřeně se ale vyjadřoval, že takzvaný "Týden neklidu" na jeho postoji nic nezmění.

I z toho důvodu patřili studenti mezi ty, kteří Dobešův odchod nijak neoplakali. A jak je vidět, ani nemuseli – ministr školství totiž svůj úřad očividně neopustil. Zlí jazykové by mohli říci, že ministerstvo velmi rád povede nadále, jen za něj nebude zodpovědný a hněv se tedy nebude obracet konkrétně proti němu. S nějakým heslem „Dobeše do koše“ je tedy konec.

Zvláštní je i souhrn oblastí, ve kterých má exministr poskytovat prvnímu náměstkovi rady. Jeho plány ohledně vysokých škol či evropských fondů totiž velký úspěch nesklízely.

Uvidíme ale časem, jak se situace bude vyvíjet. Pokud je Josef Dobeš skutečně poradcem jen dočasně do doby, než nastoupí nový ministr, mohli bychom jeho návrat považovat pouze za snahu o podporu současného zástupce, který se v oblasti zatím tolik nevyzná. Mohou za tím ale stát i jiné faktory. Dobeš totiž určitě nebyl jediným, na koho se mohl Němec obrátit. Ať už by řekl komukoli, určitě by to nepůsobilo tak podivně jako Dobešův návrat do resortu bezprostředně po odchodu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio