Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Dobeš opustil Věci veřejné i ministerstvo

V pátek Dobeš před médii prohlásil, že už nikdy nepřekročí práh Ministerstva školství. „Po té mediální smršti jsem se rozhodl okamžitě skončit jako poradce. Včera mi přišel platový výměr, šlo maximálně o patnáct tisíc hrubého za třicet hodin práce. To opravdu nemám zapotřebí.

V pátek Dobeš před médii prohlásil, že už nikdy nepřekročí práh Ministerstva školství. „Po té mediální smršti jsem se rozhodl okamžitě skončit jako poradce. Včera mi přišel platový výměr, šlo maximálně o patnáct tisíc hrubého za třicet hodin práce. To opravdu nemám zapotřebí. Chtěl jsem jen pomoci na přechodnou dobu několika dní panu náměstku Němcovi, který mi také před rokem a půl vyšel vstříc, když přišel na moji žádost na ministerstvo,“ uvedl Dobeš na téma svého působení na pozici poradce ministerstva pro denik.cz.

(Více o Dobešově krátkém působení na pozici poradce čtěte zde.)

Dále také ozřejmil i další důvody svého odchodu: „Máme se zavázat k tomu, že v roce 2013 se vezme školství 11 miliard a v roce 2014 devět miliard korun. To by znamenalo konec regionálního školství. A u toho rozhodně nebudu asistovat“.

Faktem ale je, že se zřejmě Dobešovi nezamlouvala ani reakce médií na jeho návrat na ministerstvo: „Média můj krok účelově interpretovala jako návrat," řekl iDNES.cz s tím, že ho tyto zprávy velice rozčílily. Není se ale čemu divit, reakce médií byla vcelku logická. Pokud by totiž zůstal v pozici poradce, pouze by si vyměnil role se svým bývalým poradcem, Ladislavem Němcem, který nyní ministerstvo provizorně řídí. Nic by mu tak nestálo v cestě a mohl by dále pokračovat v reformách, které měl v plánu uskutečnit.

Dobeš odchází také z Věcí veřejných, protože v březnu nezaplatil členský příspěvek: „Čistě technicky jsem nezaplatil členský příspěvek, tak nejsem členem. Ale ještě se bavíme o tom, jestli jsem v poslaneckém klubu VV," řekl ČTK. A mimo to zvažuje, zda vůbec zůstane poslancem. Samotný fakt, že VV opouští, mu nijak nevadí. Dle vlastních slov už nechce být členem strany. Důvod je prostý: „Věci veřejné jsou v pasti, ODS a TOP 09 nás drží pod krkem a budou jen diktovat podmínky, já ze sebe ale hlasovací loutku udělat nenechám.“

Dva Dobešovy odchody by spolu mohly v podstatě velmi souviset. Pokud by zůstal u VV, byl by nucen hlasovat podle stanoviska své strany a šel by tak při snižování financí pro Ministerstvo školství proti vlastnímu resortu. Zároveň velice dobře chápe, že Věci veřejné v poslední době ztratily na popularitě tolik, že více to snad ani nejde, a bude-li chtít skutečně něco pro školství udělat, prostřednictvím VV to nepůjde. Patová situace VV, se kterými si nyní budou ODS s TOP 09 dělat, co budou chtít, je navíc tak zřejmá, že by bylo jen s podivem, kdyby stranu nezačali opouštět i další členové.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio