Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Dodatek sociální charty podepsán, Klaus se po letech odhodlal

Dodatek k Evropské sociální chartě by měl umožnit podávání kolektivních stížností Radě Evropy na porušování sociálních práv. Obě komory parlamentu tento dokument schválily již v roce 2003. Senát nyní zakročil a na podnět sociální demokracie prezidenta k podpisu vyzval.

Dodatek k Evropské sociální chartě by měl umožnit podávání kolektivních stížností Radě Evropy na porušování sociálních práv. Obě komory parlamentu tento dokument schválily již v roce 2003.

Senát nyní zakročil a na podnět sociální demokracie prezidenta k podpisu vyzval. Odezvy se dočkal po dvou dnech. „Náš požadavek z minulé schůze byl vyslyšen a naplněn," sdělil předseda Senátu Milan Štěch. Senát se opřel o verdikt ústavních soudců z roku 2009, který říká že "prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu", a to v případě, že by s dokumentem obě komory parlamentu vyslovily souhlas. Pokud by ale Klaus nevyhověl, byla sociální demokracie připravena předat věc k projednávání Ústavnímu soudu.

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier tvrdí, že s povinností hlavy státu podepsat schválenou smlouvu souhlasila většina ústavních právníků, jež senátní ústavní komise oslovila. Z odpůrců myšlenky vybral Dienstbier jako příklad náměstka ředitele Justiční akademie v Kroměříži Zdeňka Koudelku. Jedná se o bývalého poslance ČSSD a bývalého náměstka dřívější nejvyšší státní zástupkyně, kterého nyní Klaus doporučil na pozici ústavního soudce.

Části pravicových zákonodárců se nelíbilo, že by závazky charty mohly zpochybnit národní i mezinárodní odborářské organizace či organizace nevládní. Levice kritizovala Klause již dříve, kdy se mu nechtělo do podpisu lisabonské smlouvy o fungování EU. Pokud by měl souhlas obou komor parlamentu znamenat, že prezident musí svůj podpis bez většího prodlení připojit, posuďte sami, zda by jeho význam neztratil smysl.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio