Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Dostane Youtube ugandského válečného zločince Josepha Konyho?

Dokument, který za pouhý týden zhlédlo již přes 77 miliónů diváků, se stal fenoménem mezi kampaněmi, které jsou propagovány přes internet. Na sociálních sítích jako facebook nebo Twitter zmínky o videu kolují závratnou rychlostí.

Dokument, který za pouhý týden zhlédlo již přes 77 miliónů diváků, se stal fenoménem mezi kampaněmi, které jsou propagovány přes internet. Na sociálních sítích jako facebook nebo Twitter zmínky o videu kolují závratnou rychlostí. Film vytvořil Jason Russell a byl na internet umístěn neziskovou organizací Invisible Children. A 20. dubna se chystá velká kámpaň, při které mají být vyplněné letáky po celé Americe.

Josepha Konyho obvinil Mezinárodní trestní soud (ICC) za válečné zlořiny a v roce 2005 byl na něj vydán zatykač. Na svědomí měl únosy tisíců dětí, které během 26 let svého působení verboval do své armády jako dětské vojáky. Muž, jenž téměř 7 let uniká armádám několika zemím, je momentálně centrem zájmu světových medií. Opětovnou popularitu mu přinesl právě dokument o délce 30 minut, který během jednoho dne zhlédne více jak 10 miliónů diváků.

Video (najdete ho zde) vypráví o příběhu Jacoba, jednoho z unesených dětí.  Dostal se do Armády božího odporu (LRA), což je ugandská extremistická sekta, za niž bylo nuceno nasazovat životy okolo 66 000 dětí. Mnohdy byly děti nuceny zabíjet vlastní příbuzné.

Dopadení jednoho z nejhledanějších zločinců světa podpořil také Bílý dům.  Mezi známými osobnostmi, které dokument podpořili, byl například Barack Obama či šéf mezinárodního trestního tribunálu Louis Ocampo. Dokument však vzbudil také kritiku. Část obětí si stěžuje, že dokument příliš zjednodušuje celou problematiku, jiní zase tvrdí, že velká finanční částka neměla být vynaložena na film, ale skutečně kroky pro lepší život v postižených zemích.

Joseph Konyh byl vůdcem ugandské extremistické sekty Armády božího odporu (LRA), která fungovala na území Ugandy od roku 1986. Odtud se postupně rozšířila do dalších afrických zemí jako je Demokratická republika Kongo či Súdán. Za cíl si dává zbudování křesťanského státu založeného na 10 křesťanských přikázáních. Na svědomí má řadu zvěrstev jako zabíjení, mučení, vypalování vesnic a již zmíněné únosy dětí. Na svém účtu má mít smrt až 30 000 lidí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio