Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Dubaj

  Dubaj, město, kde každý může žít svůj sen. Město, které v noci nespí a hlavně město, které celý svět obdivuje. Vítejte ve městě více tváří. Když jsem dostala šanci navštívit Dubaj, neváhala jsem. Taková šance se neodmítá. Návštěvu Dubaje jsem brala jako výzvu.

 

Dubaj, město, kde každý může žít svůj sen. Město, které v noci nespí a hlavně město, které celý svět obdivuje. Vítejte ve městě více tváří.

Když jsem dostala šanci navštívit Dubaj, neváhala jsem. Taková šance se neodmítá. Návštěvu Dubaje jsem brala jako výzvu.

Do Spojených Arabských Emirátů, musíte mít vízum. Pokud jste žena, je Vám méně jak 45 let a cestujete sama, s vízem se rozlučte. Nedostanete ho kvůli muslimské víře. Žena má cestovat s doprovodem, ne sama. Další překvapení je na dubajském letišti. Po příletu Vám zkontrolují oční sítnici, není to nic příjemného, ale dá se to vydržet. Do hotelů vás nevozí autobus, ale každý cestující má své přidělené auto s osobním řidičem.

Silniční struktura je také jiná. Zvláštní jsou upozorňující značky na velbloudy. Kvůli nim se brzdí nejčastěji. Mají prostě přednost a je jedno, že zrovna přecházejí dálnici. I Dubaj má své metro, které se dostavělo v loňském roce. Každá zastávka je klimatizovaná a do kolejiště se před příjezdem metra nedostanete, brání v tom dvoje skleněné dveře.

V Dubaji jsou častější hotelové komplexy než samostatné hotely. Člověk se pak cítí více jako doma. V hotelech nejčastěji potkáte přistěhovalce z Filipín, Indie a Východní Asie. Všichni se o vás úžasně starají a chtějí se dozvědět, co nejvíce o vás nebo vaší zemi. Myslím, že vstřícnější lidi jsem nikdy nepotkala. Nejen oni mi pobyt zpříjemnili.

Dubaj sama o sobě je jiná, než ostatní zahraniční města, která jsem měla možnost poznat. Nejen, že je obrovská, ale jsou tu vidět i značné rozdíly. Centrum je bohaté, zastavěné a živé. Okraj je rozestavěný a je tam vidět chudoba. Dubaj se ale mění z hodiny na hodinu, takže během chvíle je všechno jinak.

Dubaj má v samém centru dvě obrovská nákupní centra. Ty však mají zvláštní pravidla, která zaskočí snad každého turistu. V těchto centrech nesmíte mít odhalená ramena, ani kolena. Když vás uvidí ostraha, může vás vyvést a dostanete nemalou pokutu. Centra jsou klimatizovaná, takže vedro tam opravdu není.

První centrum se jmenuje Dubai Mall. Chodov ani Letňany mu nesahají po kotníky. Toto centrum má hodně pater a je lepší, když ho procházíte s mapou. Na každém rohu jsou ale informační centra, kde vám ochotně poradí. A čím je toto centrum zvláštní? Uprostřed je totiž obrovské mořské akvárium se žraloky, rejnoky a ostatními mořskými tvory. Další věc, co mě překvapila, bylo lední kluziště. Za pár Dirhamů (místní měna) se můžete prohánět s ostatními nakupujícími.

Mall of Emirates je ale také velmi působivé. Je o něco větší než Dubai Mall a také skrývá svá překvapení. Jako první, co mě uchvátilo, byl kaskádovitý vodopád. Na něm jsou přidělané sochy, které jakoby skáčou seshora vodopádu. Toto centrum je ale známe něčím úplně jiným. Má v sobě Ski Centrum, což je lyžařské centrum se sjezdovkou. Za peníze si tu půjčíte výbavu a můžete na svah nebo stavět sněhuláky. Noa, že je venku 50°C a uvnitř se lyžuje. Nepochopila jsem to dodneška.

Nesmím však zapomenout na trhy se zlatem, koberci a kořením. Kdo má rád opravdu žluté zlato vybere si. Kdo ale chce diamanty, musí se spíše zaměřit na zlato bílé. V každém obchodě ale můžete smlouvat, ale opravdu s mírou. Co se týče koberců, nechají je vámi osahat a projít se po něm. Koření vás nechají očuchat a někdy i ochutnat. Se smlouváním je to samé, i když u koření jsou trošku jiné ceny než u zlata. Sama jsem si koupila prstýnek, sice stříbrný, ale i tak mi udělali cenu.

Dubaj má ale něco, co nikdo jiný na světě nemá a to je nejvyšší budova světa Burj Al Khalífa. Málokdo ale ví, že se původně jmenovala Burj Dubai. Jen pár chvil po otevření, šejch Muhammed prohlásil, že se nejvyšší budova bude jmenovat po prezidentovi. Svou roli zde hrály i peníze, prezident do této budovy investoval nemalou částku. Burj Al Khalífa měří 828 metrů a má 162 pater. Cesta do nejvyššího dostupného patra trvá hodinu výtahem, kde vám ukážou, jak celá stavba probíhala. Když budete chtít tuto budovu navštívit, je lepší si lístky dopředu zamluvit. Návštěvníků je nespočítatelně.

A kde najdeme jeden z nejdražších hotelů světa? Ano, v Dubaji. Má tvar plachetnice a jmenuje se Burj Al Arab. Nejluxusnější apartmán se zde vyšplhá na několik tisíc euro na noc. Kdo má peníze a chce vidět celé město jako na dlani, nejspíš neprohloupí. Do tohoto hotelu ale můžete jít jen na oběd nebo večeři. Musíte být však společensky oblečeni, jinak vás do hotelu nepustí, ochranka je v tomto případě nekompromisní. Co je na něm ale impozantní, je kurt na střeše hotelu. Svůj zápas zde odehrály dvě světové jedničky – Rafael Nadal a Roger Federer.

Nesmím však zapomenout na umělý palmový ostrov. Já ho bohužel neviděla, protože jsme přilétali z druhé strany. Pokud ale letíte od Asie, máte velkou šanci tento ostrov vidět. Nebo si objednat vyhlídkový let nad městem, který stojí nemalé peníze a je zamluvený na několik týdnů dopředu. Plánuje se nová výstavba ostrovů, které budou znázorňovat celý svět.

Spojené Arabské Emiráty se nejčastěji navštěvují v období od října do dubna. Teploty jsou zde takové jako v Evropě v letních měsících. Přiznám se, že jsem tam byla v červnu, tedy v největším vedru, ale zároveň mimo sezonu. Mělo to své výhody, měly jsme celou pláž jen pro sebe a každý den jsme objevily i nové mušle. Potápěcí souprava nebyla potřeba. Večer ale pozor na malé kraby, kteří se zahrabávají do písku a klidně vás štípnou malými klepety.

Dubaj je úžasná v každém směru. Oblíbila jsem si jí a splnila jsem si sen. Chci jí navštívit ještě jednou a vidět to nové, co jsem neviděla. Zamilovala jsem se do toho města. Dokázala bych tam žít, opravdu. Kdo bude mít možnost jí navštívit, musí jí využít. Vždyť které město má nejvyšší budovu světa? Které město má v nákupním středisku sjezdovku? Je to Dubaj, ta úžasná, jedinečná Dubaj.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio