Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Egyptské pyramidy zalité voskem?

Egyptská salafistická strana Al-Nur (Světlo), která získala ve volbách dvacetiprocentní podporu, chce přiblížit společnost islámským normám.

Egyptská salafistická strana Al-Nur (Světlo), která získala ve volbách dvacetiprocentní podporu, chce přiblížit společnost islámským normám. Tato strana patří k ultraradikálním islamistům a ráda by budovala společnost Egypta podle islámské minulosti; do pádu prezidenta Mubaraka se přitom salafisté projevovali spíš neorganizovaně a neměli politické zastoupení. Jejich rétorika je silně protikřesťanská – chtějí čistě islámský stát – a také připomíná sektářství. Salafisté ve své víře odkazují na první tři muslimské generace a odmítají veškeré změny.

Jejich program zahrnuje například  důsledné oddělení mužů a žen nejen na pláži, ale například i v práci, zakázání výroby i prodeje alkoholu, potlačení „neislámského“ umění a zabránění křesťanům vykonávat některé funkce.

Islamisté se také staví proti památkám starověkého Egypta, které podle nich příliš připomínají modloslužebnictví. Pro pyramidy by přichystali zalití voskem, což by paradoxně mohlo památce pomoci a zakonzervovat ji pro další generace. Současný stav, kdy jsou egyptské monumenty vystaveny dešťům, smogu a dalším škodlivým vlivům, jim nesvědčí a vosk by mohl působit stejně blahodárně, jako v dřívějších staletích působil písek.

Arabské jaro proběhlo v Egyptě jako ve druhém státě v pořadí hned po Tunisu a revoluce smetla prezidenta Mubaraka, který v zemi vládl dvacet let. Nyní si Egypt buduje nový směr politiky a podle očekávání se přiklání hlavně k muslimským hnutím. Otázkou je, zda by se tamní politici neměli naučit respektovat staroegyptské památky, které jim do země přitahují davy turistů. Turistika v Egyptě živí několik milionů lidí a zalitím pyramid do vosku by své ekonomice příliš nepomohli. Odhaduje se pokles HDP o 11 % a sami můžeme dobře vidět, co podobný pokles provedl v Řecku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio