Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ekologicky a hravě! To je Futurum pro Austrálii!

Kdo by si nepamatoval ze svého dětství „boom“ skládacích koloběžek. Doba pokročila a s ní i využití zdánlivých „hraček“. Student Vladimír Meloun je iniciátorem projektu elektrokoloběžek, které mimoděk dominují svým ekologickým využitím. Co ho přimělo k prezentaci v Austrálii? A jaké záměry chystá s koloběžkami do budoucna?

Jsi iniciátorem projektu „Futurum pro Austrálii“. Jaký byl první impulz k takové akci?

První myšlenka vznikla asi před rokem, kdy mne navštívila kamarádka z Austrálie. Tou dobou jsem jezdil na nejnovějším prototypu naší koloběžky – navrhla mi, že v Sydney by byl o něco takového velký zájem – lidé tam jezdí na elektrokolech, ale elektrokoloběžky tam nejsou tak častým fenoménem. Po čase jsem si říkal, že není od od věci si svá studia rozšířit o nějakou zkušenost ze zahraničí. Vymýšlel jsem koncept projektu s koloběžkami. Mým plánem je přivézt do Austrálie funkční prototyp, se kterým budu objíždět nejzajímavější místa v Sydney a reportovat o svých zážitcích na stránkách Red Bullu – včetně fotografií z cest. Rád bych aktivně přispíval zhruba dvakrát do týdne po dobu pěti měsíců pobytu do doby než započnu studium „Projektového managementu“.

S kým na sestavě koloběžek spolupracuješ ?

Spolupracuji s konstrukční kanceláří z Plzně- „STRKAN s.r.o.“ - což je zároveň hlavní strůjce a výrobce koloběžky – já pro ně konstruoval pouze některé části. Nicméně u zrodu myšlenky elektropohonu byla „Západočeská univerzita“, na jejíž katedře vznikaly úplně první koloběžky vůbec.

Kde se můžeme s těmito prototypy setkat a popřípadě si je zakoupit?

Jedna z možností je objednat si je přes stránky „www.ekolobka.cz“ , popřípadě v plzeňském obchodě ve Skvrnaněch, kde si můžete koloběžky vyzkoušet. Co se týče barevných variací, to je výhoda té kusové výroby , kterou v současné době provozujeme – je možné objednat jakoukoliv barvu rámu případně i variaci různých barev a tím pádem může být každá koloběžka originál.

Jak vnímáš dnešní fenomén elektropohonů?

Myšlenka elektrických pohonů je trendem dnešní doby – hodně se o nich píše, automobilky do nich investují hodně peněz. Univerzita se tím směrem také ubírala a my šli s ní. Cítím, že společnost se snaží být ekologičtější. Tento výrobek je důkazem, že společnost jde směrem ekologie. Nejinak jsou na tom lidé v Sydney, proto si myslím, že by se jim mohla koloběžka líbit.

Kdo tě podporuje ve tvém projektu „Futurum pro Austrálii“ ?

V prvé řadě přítelkyně Markéta, která je mi psychickou podporou a jede do Austrálie se mnou. Po technické stránce jsou to kolegové z konstrukční kanceláře „ STRKAN s.r.o.“ - mohu se s nimi poradit o případném dodávání dalších dílů v případě úspěchu v Sydney , v případě propagace jako je psaní blogu je to „RED BULL“ - to jsou ti hlavní ze všech.

Co by jsi vzkázal lidem?

Chtěl bych podpořit všechny, co se nějakým způsobem věnují myšlence elektropohonů a s tím i spojených dopravních prostředků – čím více se o to lidé budou zajímat, tím bude rychlejší vývoj.

Fandím všem, co chtějí „něco dělat s elektrikou“ - myslím si, že to je určitě správný směr.

Kde se můžeme dozvědět více informací?

Velká část informací o koloběžkách je na stránkách „www.ekolobka.cz“ nebo mne mohou lidé kontaktovat přes facebookovou skupinu „FUTURUM PRO AUSTRÁLII“ , kde rád zodpovím jakékoliv dotazy.

www.ekolobka.cz

www.redbull.cz/futurumproaustralii

www.facebook.com/futurumproaustralii

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio