Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ekonomickým ministrům se Kalouskovy úspory nelíbily

Plány, o kterých se jednalo, zahrnovaly zmrazení důchodů na tři roky, růst DPH a její sjednocení na jednotnou sazbu. Výstup z porady ministrů ale naznačuje, že by k takovým krokům dojít nemuselo.

Plány, o kterých se jednalo, zahrnovaly zmrazení důchodů na tři roky, růst DPH a její sjednocení na jednotnou sazbu. Výstup z porady ministrů ale naznačuje, že by k takovým krokům dojít nemuselo. Důchody by příští rok měly mírně růst a DPH, pokud se zvýší, se zase sníží po překonání rozpočtových problémů. Délku tohoto přechodného období odhadují ministři na tři léta.

Stejně jako dočasné zvýšení DPH je v diskusi i možnost dočasného zavedení progresivního zdanění fyzických osob. Osoby s nadprůměrnými příjmy by tak platily více peněz než dosud a zároveň by odváděly vyšší procento svých příjmů než nízkopříjmové skupiny nebo skupiny s průměrným platem.

Pavel Dobeš, ministr dopravy a jeden z účastníků jednání, se k poradě vyjádřil pochvalně. Jeho strana Věci veřejné plány navrhované ministrem Kalouskem odmítala, proto nyní nazval jednání krokem ke kompromisu. Nyní musí návrhy, které na poradě padly, prozkoumat a propočítat ministerstvo financí a na některém z vládních jednání s výsledky seznámit koaliční strany. Politické jednání o tom, které kroky by bylo vhodné přijmout, by měl svolat předseda vlády Petr Nečas, a to například ve formátu K9, tedy tří zástupců z každé ze tří koaličních stran.

Jedním z diskutovaných témat byla také valorizace důchodů, respektive způsob výpočtu meziročního nárůstu důchodů. Ministři uvažovali o změně vzorce, na základě kterého se valorizace vypočítává, a to na základě průměrných inflace a růstu nebo poklesu mezd.

Koaliční strany znovu ukázaly určitý rozkol podle toho, na jaké straně politického spektra se nacházejí.  Avšak - jakoby se vytrácela základní pravidla, podle kterých musí každý jednotlivec, rodina i stát fungovat: zákon "má dáti - dal". Mám-li dluhy, musím je splácet, ale hlavně musím přestat utrácet a ne za rok zjistit, že mám dluhy ještě vyšší. Nedokážu-li to, měl bych uvolnit místo lidem, kteří to dokáží.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio