Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

EU stáhla svoji rasistickou propagaci

Nahrávka (najdete ji zde) je dlouhá necelou minutu a půl a je zřejmé, že svou inspiraci tvůrci brali z filmu Quentina Tarantina, Kill Bill. Zobrazuje bělošku a tři muže různých ras.

Nahrávka (najdete ji zde) je dlouhá necelou minutu a půl a je zřejmé, že svou inspiraci tvůrci brali z filmu Quentina Tarantina, Kill Bill. Zobrazuje bělošku a tři muže různých ras. Objevuje se zde Ind se šavlí, Číňan ovládající kung-fu a muž tmavé pleti, který ukazuje brazilské bojové umění. Muži se chystají zaútočit na ženu, ta se však v jednu chvíli duplikuje na 12 totožných verzí sebe samé a vytvoří z nich kruh kolem bojovníků. Agresoři složí zbraně a dají najevo vzájemný respekt.  Žena, která má na sobě žlutou kombinézu, symbolizuje hvězdy na vlajce EU, v kterou se na závěr graficky přemění. Doprovází ji titulek „čím víc nás je, tím jsme silnější“.

Evropské komisi vyšel videoklip na 127 000 eur, což je v přepočtu přibližně 3,2 milionů korun. Na účet videoklipu přišlo spoustu stížností, diváci v tom viděli rasismus, nebo vyzdvihnutí imperialismu a stereotypu, namísto osvěcení EU, jako tvůrkyni míru a harmonie.

Generální ředitel komise Stefano Sannino se za klip omluvil a vyjádřil lítost, nad reakcemi, které to vyvolalo. Zdůraznil, že klip nebyl v žádném případě zamýšlen jako rasistický, ale vzhledem k odezvám jej ve středu stáhl ze serveru youtube.com. Sannino také sdělil, že reakce cílové skupiny mladých lidí od 16 do 24 let byly pozitivní. Rozumí totiž zápletkám filmů s bojovým uměním. Institut Open Europe poznamenal, že si nejsou jisti, zda je tady výdaj peněz na správném místě a pochybují o tom, zda se dá EU tímto způsobem podpořit.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio