Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Europoslanec Ransdorf je v exekuci, dluží miliony

Europoslanec za KSČM Miroslav Ransdorf nesmí momentálně nakládat se svým majetkem. Dokud nevyrovná svůj dluh, je na něj uvalena exekuce. Částka, kterou si půjčil, činila 700 tisíc korun, v současnosti ale vzrostla na miliony.

Europoslanec za KSČM Miroslav Ransdorf nesmí momentálně nakládat se svým majetkem. Dokud nevyrovná svůj dluh, je na něj uvalena exekuce. Částka, kterou si půjčil, činila 700 tisíc korun, v současnosti ale vzrostla na miliony. Informaci přineslo víkendové vydání Mladé fronty dnes, která odkazovala na centrální evidenci exekucí. Soudní exekutor Kamil Košina prý potvrdil, že ho soud pověřil vedením exekuce.

Ransdorf se k události odmítl vyjádřit, hovořit prý může jeho právník. Exekuce se vztahuje na jeho chatu na Rakovnicku i na vilu v Praze. Europoslanec by měl dluh splatit svému příteli Vratislavu Šlajerovi, od něhož si v roce 2003 půjčil na stavbu vily.

Jakmile vypršela doba splatnosti, požádal o odklad splátky. S přihlédnutím k inflaci se dohodli, že Ransdorf vrátí jeden milion korun, podepsali dokonce smlouvu. „Jenomže dodnes jsem z dluhu neviděl ani korunu," sdělil Mladé frontě dnes Šlajer.

Nakonec se rozhodl řešit případ soudní cestou, jelikož s ním jeho přítel přestal komunikovat. Ačkoli původně Šlajer nestál o úrok, nyní žádá penále za nesplacený dluh. Ransdorf mu dluží sedm milionů korun.

V první fázi má Ransdorf uhradit 1,3 milionu korun. Pokud to neudělá do 15 dnů, dluh vzroste o další statisíce. Podle Romana Havlína, který Ransdorfa zastupuje, dlužník své závazky vůči věřiteli zajisté splní. Výši dluhu ale uznat nemůže. Jednání věřitele a sankce, která prý jeho klienta staví do tíživé situace, není v souladu s dobrými mravy.

Odvolávání se na mravnost zvlášť sedí ze stran člověka, který si půjčí od svého přítele a následně s ním přeruší kontakty, aby nemusel částku vracet. Takové jednání je zarážející u kohokoli, ale není přeci jen smutné, že takoví lidé mají reprezentovat naši zemi?

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio