Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Eurovíkendy: Kdy se vyplatí a kdy od nich dát ruce pryč II

Představa víkendu stráveného v nějaké oblíbené evropské metropoli je jistě lákavá, ale, jak se říká, není všechno zlato, co se třpytí. Skutečně jsou tyto typy zájezdů tak výhodné? Zjistěte, kdy se vám eurovíkend vyplatí a kdy je lepší začít přemýšlet o jiné variantě! Ve druhém díle seriálu se vypravíme na poznávací zájezd.

V minulém díle seriálu jsme se snažili volit, pokud možno, co nejkratší termíny. Tentokrát se ale zaměříme na vícedenní zájezdy – chcete-li nějakou metropoli opravdu poznat, smiřte se s tím, že vám (prodloužený) víkend stačit nebude.

Než se na poznávací zájezd vydáte, musíte si uvědomit, co od něj vlastně očekáváte. Chcete toho stihnout co nejvíce v co nejkratším čase, nebo raději vidět pouze pár míst, ale zato pořádně?  Pokud se spokojíte se zběžnou prohlídkou těch turisticky nejlákavějších cílů a o objevování tajemných zákoutí a zapadlých uliček nejevíte sebemenší zájem, volte raději takový typ zájezdu, který vám vše naservíruje doslova pod nos. Zájezd, v jehož ceně bude započtena nejen cena letenky a ubytování, ale i služby průvodce, který vás bude provázet po celou dobu vašeho pobytu. Ti z vás, kteří jsou na štíru s orientací a dovolenou raději prožívají, než ji pracně plánují, zájezd s průvodcem ocení. Jsou tu však mnohá úskalí, která řadu z vás možná odradí.

Musíte dodržovat pevně stanovený program a zaujme-li vás náhodou nějaký malý krámek, který v kvapu míjíte, rozlučte se s tím, že se do něj budete moci podívat. Zbytek účastníků na vás pochopitelně čekat nebude, navíc by pro takovou nečekanou zastávku nebylo v programu místo. Program totiž obvykle bývá vypracován na minuty a běda, jakmile se něco zpozdí a neběží tak, jak má (a přiznejme si, že málokdy věci vychází přesně podle plánu). Výsledkem pak bývá kvapná „dovolená“, z níž se vracíte vyčerpanější, než jste odjížděli.

Veškerému spěchu a neustálé časové tísni se vyhnete zájezdem na vlastní pěst. Takový typ zájezdu nebude výbornou volbou pouze pro dobrodruhy, ale také pro ty, kteří si chtějí prohlédnout opravdu jen to, co je zajímá, a zároveň to chtějí vidět tak dlouho, jak si jen budou přát. Na druhou stranu jsou tu i nevýhody. Samotné plánování dovolené vám zabere více času, pravděpodobně vás vyjde dráž a v cizím městě se můžete snadno ztratit. Nicméně tato varianta má oproti té předchozí jedno velké plus. Průvodce si přeci můžete zaplatit jen na pár hodin. Máte tak jistotu, že vám nic z toho nejzajímavějšího neunikne, a zároveň máte sami dosti času na to, abyste město pořádně prozkoumali.

Který zájezd je tedy pro vás ten nejlepší? To už si musíte rozhodnout sami.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio