Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Evropská komise touží po středisku pro boj s kyberzločinem

Země Evropské unie by díky speciálnímu středisku měly mít usnadněné mapování a vyšetřování organizovaného kyberzločinu. Podle studie renomované společnosti Symantec se každý den stane obětí zločinu v kyberprostoru více než jeden milion lidí.

Země Evropské unie by díky speciálnímu středisku měly mít usnadněné mapování a vyšetřování organizovaného kyberzločinu. Podle studie renomované společnosti Symantec se každý den stane obětí zločinu v kyberprostoru více než jeden milion lidí. Každoročně přijdou poškozené subjekty o 114 miliard dolarů, do kterých je započítáno i řešení vzniklých problémů a s ním spjaté výdaje. Čas, o který kvůli kyberkriminalitě přijdou, si cení uživatelé – oběti útoků – dokonce na 274 miliard dolarů. Tím celková částka vyrovnává, případně dokonce převyšuje čísla týkající se světových trhů s drogami jako je heroin či kokain.

Středisko by mělo nabídnout členským státům společný postup proti organizovaným skupinám, které obchodují s kradenými kreditními kartami, nabourávají a ochromují informační systémy nebo třeba distribuují dětskou pornografii.

„Věříme, že vytvoření tohoto centra je pro EU krokem správným směrem, ale bude muset dojít ke koordinaci úsilí napříč oblastní počítačové bezpečnosti, aby to mělo skutečný efekt,“ řekl evropský oblastní ředitel společnosti Arbor networks, zabývající se síťovou bezpečností.

Internet se stal běžnou součástí našeho života, hlavně mladší generace jej využívá i k nákupům pomocí karty a správě financí. Také firmy spoléhají na internet jako na prostředek komunikace s partnery a zákazníky a koneckonců jako na prostředek umožňující jejich podnikání. Dobrá koordinace postupu proti organizovaným skupinám je tak z každého úhlu pohledu příhodná.

Evropská unie navíc jako velký subjekt sdružující množství států potřebuje kybernetickou ochranu. Zprávy o kybernetickém útoku namířeném proti íránským jaderným zařízením jsou sice dva roky staré, ale nikdo nezaručí, že útok nikdo nenapodobí a nenamíří například proti francouzským elektrárnám nebo jiným strategickým zařízením.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio