Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Extrémní umění, ano či ne?

Vkládá umělec do svých děl opravdu „kus sebe?“ Vincento Castiglia bezpochyby ano. Zato Bryan Lewis Saunders toho do sebe kvůli svým dílům spoustu přidává.

Krev, pot a slzy

Americký umělec Vincento Castiglia je znám tím, že své obrazy maluje převážně vlastní krví. Obrazy tak maluje již 10 let a říká, že mu takové malování pomáhá lépe se propojit s dílem. To ale nic nemění na tom, že ho jeho extrémní umění už jednou málem stálo život. V roce 2008, kdy byl velice zabraný do jedné své práce, ztratil přehled o tom, kolik krve si už odebral a zkolabovaly mu plíce. Musel podstoupit velmi náročnou operaci, ale od té doby maluje směle dál.

„Látka v krvi, která mi umožňuje použít ji jako barvivo, je oxid železitý. Pokud pracuji s krví, která už je v rozkladu a je hnědá, tak to bude laděno v tomto tónu. Když použiju čerstvé dávky, je to více do červena, a tak to i zůstane.“ Takto se Američan vyjádřil pro anglickou zpravodajskou agenturu Reuters.

http://www.youtube.com/watch?v=m6PTvdlunSo - Reportáž agentury Reuters o malbách Vincenta Castiglia. (anglicky)
 
 
 
 

Drogy jako inspirace

Oproti tomu se můžeme podívat na tvorbu američana Bryana Lewise Saunderse, který namaloval řadu děl - autoportrétů, pod vlivem drog. Saunders zasvětil svůj budoucí život společně se svým zdravím experimentování s drogami. Celou svou kariéru Saunders tvoří své autoportréty, každý den vytvoří jeden. Má jich doma naskládáno už něco přes 8,000 a stále pokračuje v malování.
 
Takto se k experimentování s drogami sám vyjadřuje: "After experiencing drastic changes in my environment, I looked for other experiences that might profoundly affect my perception of the self. So I devised another experiment where everyday I took a different drug and drew myself under the influence. Within weeks I became lethargic and suffered mild brain damage. I am still conducting this experiment but over greater lapses of time. I only take drugs that are given to me." (Zdroj a galerie autoportrétů: http://bryanlewissaunders.org/drugs/)
 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio