Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Fenomén Vypsané fiXy

„Konec světa nebude,“ sdělil Márdi, frontman Vypsané fiXy, rozběsněnému davu pod pódiem pražského Lucerna Music Baru. Místy to ale vypadalo, že koncert pardubické kapely, který se konal den před magickým datem 21. 12. 2012, je opravdová apokalypsa. Nadšení a energie příznivců Vypsané fiXy totiž chvílemi přesahovala veškeré hranice. Fanoušci dokonce v jednu chvíli ovládli i jeviště!

Michal Mareda zvaný Márdi se svojí bandou zase jednou zavítal do Prahy. Tentokrát oslavit Vánoce a nekonající se konec světa. Ačkoliv by si mohli troufnout i na halové vystoupení, zvolili pardubičtí pop-punkeři intimnější klubové prostředí. Útočištěm se stal proslulý klub Lucerna Music Bar, který doslova praskal ve švech. Nevím, zda to bylo strachem z toho, že svoji oblíbenou kapelu kvůli blížícímu se konci světa jejich fanoušci už nikdy potom neuvidí, nebo zkrátka tím, že fiXa je f(F)enomén (ten s velkým F dal název jejich čtvrtému studiovému albu). Když ale vezmu v úvahu, že lidé nejsou blbí a Vypsaná fiXa válcuje festival za festivalem, tak se jasně přikloním k tomu druhému. Kapela, která se (ne)seznámila na d(D)rogovém večírku, je totiž kult, a to pořádný. Možná proto musel začít vánoční koncert o dvacet minut později kvůli nekončící frontě.

Márdi se omluvil za zpoždění, kapela chtěla, aby se dostalo na každého, a ještě pár desítek lidí čekalo v zástupu před vstupem do klubu. Potom se mohla téměř dvouhodinová show rozjet. Dvě hodiny je dlouhá doba, Vypsaná fiXa tak šílícím fanouškům nabídla všechny svoje vypalovačky napříč necelými devatenácti lety svého fungování. Z nových věcí zazněla dnes už široké veřejnosti známá písnička z filmu Bohdana Slámy „Čtyři slunce“ nebo „Detaily“ ze stejnojmenného alba, které kapela vydala před rokem. Z „fiXáckého“ pravěku Márdi a spol. vytáhli třeba „Poluce“, „Lunapark“ nebo „Stereoid“. Do toho všeho pak přimíchali notoricky známé hity jako „Ledňáčci“, „Iluze“ a ke konci koncertu „1982“. Ten konec koncertu byl asi stejný jako avizovaný konec světa… Žádný! Kapela se totiž ještě nechala vyburcovat a zahrála i něco navíc. Nešlo ale o jednu, dvě písničky, ale rovnou o nějakých 45 minut navíc, během kterých se rozběsněný dav dostal i na pódium a hrdě na rukách nesl Márdiho, který chvíli nevěděl, jak z tohohle šílenství ven.

Atmosféra pražského koncertu Vypsané fiXy se dost podobala punkovému bordelu. Lidé, kteří dorazili ten večer do Lucerny, ale nepřišli kvůli tomu, že si chtějí užít punkovou muziku. Vypsaná fiXa se totiž do klasického punku ani přiřadit nedá. Pardubická kapela je fenomén a jakýsi vlastní hudební styl na české scéně. Má specifickou hudbu, Márdiho specifické surrealistické texty i specifické publikum. A to, co s publikem při bouřlivých koncertech dokáže udělat, je vlastně další specifikum. Zkrátka Vypsaná fiXa byla, je a bude f(F)enomén.

A pro přiblížení atmosféry koncertu přidávám video:

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio