Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Festivalová abeceda z Rock For People. Jak to tam vypadalo od A do Z?

Letní prázdniny přivítalo Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 se skutečnou noblesou. Od 3. do 5. července hostily plzeňský areál kreativní zóny Depo 2015 a přilehlé kulturním centrum Papírna festival Rock For People Europe. V moderním industriálním prostředí v srdci města jsme tak mohli potkat špičky evropské hudební scény a i přes tropické počasí léty prověřená značka RFP lákala prožít první prázdninový víkend s hudbou. Jak popsat třídenní festival? Pojďme na to pěkně podle abecedy.

A – Ameba Production

Tým pořadatelů, který má celou tu divočinu na svědomí. Díky nim se už dvacet let bavíme a utrácíme za zábavu pod značkou Rock For People.

B – Bezvadné zázemí, kapela Baasch

Areál hodnotím na jedničku, bylo to hravé, neobvyklé a pro každého se našlo něco. Kapela Baasch vystoupila v sobotu v noci na Excellent Stage a všem sebrala dech. Dva kluci z Polska kombinací elektronické hudby a charismatického projevu rozvlnili celou Papírnu.

C – Čistý festival

RFP opět získal ocenění Čistý festival ro(c)ku!

D – Dead by April

Do Hradce v červnu kvůli nepřízni počasí nedorazili, v Plzni to vynahradili - švédská metalová skupina to rozčísla v sobotu v hale Česká spořitelna Stage.

E – Evropské město, Evropský festival

Nejen díky prestižnímu titulu Evropské město kultury mohl festival v Plzni proběhnout.

F - Filmy 

Kdo si chtěl odpočinout od vedra, zamířil do příjemné kinokavárny časopisu Respekt, která nabízela stín, kávu a kvalitní evropský film, například Idu polského režiséra Pawla Pawlikovského nebo Sama nocí tmou z dílny americké režisérky Any Lily Amirpour.

G – Guano Apes

Pro většinu z nás jsou návratem do puberty, kdy byl poslech Guánových opiček naprosto zásadní. Poprvé byli na RFP v roce 1999, letos se představili v sobotu v podvečer. Slyšeli jsme nové songy i staré dobré hity. A navíc – zpěvačka Sandra Nasic snad vůbec nestárne!

H - Horko

Vedro bylo neskutečné, situaci zachraňovali dobrovolní hasiči, kteří kropili ostošest. A spousta lidí se vykropila s radostí.

I – Infocentrum

Kdo si zapomněl vytisknout vstupenku, chtěl se na něco zeptat nebo jen tak popovídat o nesmrtelnosti brouka, mohl navštívit stánek RFP Infocentra, kde se mu dostalo potřebných informací o čemkoliv.

J - Jack Daniels

Oblíbený drink kapely Motörhead nesměl na festivalu chybět. V Depu se využil prostor čerpací stanice a Jack Daniel truck tam rozbalil svou Fire Show. A panáků se opět vypilo dost.

K - Kocovina

S opicí za krkem od rána do večera, občas proloženo úpalem. A někdo hrál na bicí, někdo měl stavy poněkud b...

L - Lidé

Co by byl festival bez lidí? Významnou složkou nezapomenutelné atmosféry jsou právě návštěvníci festivalu - proto vznikl projekt Humans of Rock for People, představující zajímavé osoby, které na festival přijíždějí.

M - Modestep, Motörhead

Elektronický rock a dubstep přivezli Modestep a názorně předvedli, co je to horečka páteční noci. V sobotu to zase vysvětlili heavymetaloví Motörhead, údajně jedna z nejhlasitějších kapel světa.

N - Nový formát RFP

Bylo to nové, bylo to jiné. Místo rozsáhlých letištních ploch variabilní prostor nedaleko centra města.

O - Osvěžení

Pitný režim poctivě dodržovali všichni, jinak to při 40 stupních nešlo. V nabídce byly vody, limonády, pivo Excellent nebo pivní mixy.

P - Peter Doherty, the Petebox

Dvakrát Peter z Británie, pokaždé něco jiného. Peter Doherty vystoupil sám s kytarou a představil se jako melancholický písničkář. Peterbox se předvedl jako geniální beatboxer a „live looper“, který skládá svoje tracky přímo na pódiu.

Q - Questions

A zvláště ty Frequently Asked – kdy vystoupí XY, proč nevystoupí XY a cokoliv ohledně vstupenek. Dotazy online i live, organizátoři odpovídali zodpovědně.

R - Red Bull Tour Bus

Tenhle bus veze hudbu napříč republikou a v Plzni se zastavil v pátek s Vladimírem518, DJ Mike Trafikem, The Peteboxem a Kapitánem Demem.

S - Silent Disco

Zvláštní koncept party, kdy jsou zapůjčena bezdrátová sluchátka, lidé mají možnost přepínat mezi dvěma kanály a pařit tak na hudbu dle momentální nálady. Tenhle tichý večírek bylo možné zakusit v Lenovo Zóně.

T - Trautenberk, The Ting Tings, The Parov Stelar Band

V sobotu kolem třetí hodiny se areálem rozezněly známé tóny z večerníčku Krkonošské pohádky – to kapela Trautenberk zahajovala svůj set. V neděli odpoledne roztančili Rock for People Stage popoví The Ting Tings a třešinkou na dortu nedělní noci byl žhavý elektroswing – The Parov Stelar Band!

U - Ubytování

Každý měl kde unavenou hlavu složit – na výběr byly dva kempy a vysokoškolské koleje.

V - Výstava Domus Design

Uprostřed Depa 2015, v bývalé průmyslové hale se nachází krajina, řeky i stroje – vše v dokonalé souhře. Poutní místo současného designu představuje zajímavé evropské umělce. Výstava trvá i po skončení RFP.

W - Urban Wave Stage

V průmyslovém Depu plážová party? I to je možné – sety různých DJs představila Urban Wave Stage.

X -  X nových přátel!

Netřeba zdůrazňovat, že každý festival s sebou přináší i spoustu nových přátel. Hudba opravdu spojuje.

Y - Yourope

RFP je členem evropské festivalové asociace, která propojuje významné evropské festivaly současné hudby.

Z - Zoot a Závěrem…

Super modely představil mladý, nekonvenční a stále populárnější ZOOT.  A závěrem? Festival je hravý a mladý díky skvělému týmu, originálním kapelám a vůbec všem lidem, kteří se umí královsky bavit. Do dalších ročníků přeji RFP méně teplotních, zato více návštěvnických rekordů a stále dobrou ruku ve výběru kapel a lokace festivalu. Plzeňský areál byla rozhodně trefa do černého.

Fotogalerie: 
The Petebox
Modestep
Modestep
Zoot
Middlemist Red
Guano Apes
Motörhead
Vestax Stage
Vestax Stage
Depo
Baasch
Dead by April

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio