Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Fischer chce kandidovat na prezidenta – pokud projde přímá volba

Pokud bude zavedena přímá volba, Jan Fischer chce být kandidátem na prezidentské křeslo a podá oficiální kandidaturu. Jeho šance na zvolení nejsou špatné, až na 21 % otázaných občanů by ho rádo vidělo na Hradě.

Pokud bude zavedena přímá volba, Jan Fischer chce být kandidátem na prezidentské křeslo a podá oficiální kandidaturu. Jeho šance na zvolení nejsou špatné, až na 21 % otázaných občanů by ho rádo vidělo na Hradě. Fischer má výhodu ve své nestranickosti, navíc byl oblíbený u veřejnosti už od dob, kdy vedl úřednickou vládu. Má za to, že by bylo pro Českou republiku dobré, aby v pozici prezidenta stanul prezident nestranický.

Zatím jediný Fischerův konkurent na prezidentský post, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, potvrdil svou kandidaturu na loňském srazu TOP09. Schwarzenberg hodlá ale kandidovat i za podmínky, že přímá volba prezidenta neprojde.

Kromě Schwarzenberga a Fischera se mluví i o dalších kandidátech. ODS by jako kandidáta na prezidentský post chtěla bývalého předsedu horní komory Přemysla Sobotku nebo současnou předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou. Počítá se i s Janem Švejnarem, Vladimírem Špidlou nebo dokonce Milošem Zemanem. Strany ale prozatím chtějí počkat, dokud se nedozví konečný verdikt – jestli budou volit prezidenta lidé, nebo volba bude nadále nepřímá, parlamentní.

Jak to tedy bude s přímou volbou? Prozatím celý návrh prošel poslaneckou sněmovnou koncem minulého roku v prosinci. Pro přímou volbu byli všichni poslanci až na komunisty. Jestli si v budoucnu budeme sami volit hlavu státu, rozhodne senát na schůzi 8. února.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio