Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hasiči začnou účtovat některé zásahy

Generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba představil ministrovi vnitra Janu Kubicemu návrhy úsporných opatření v resortu.

Generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba představil ministrovi vnitra Janu Kubicemu návrhy úsporných opatření v resortu. Peníze chtějí hasiči získat zpoplatněním výjezdů k případům jako jsou likvidační práce při haváriích budov a únicích nebezpečných látek do vody, demolice staticky narušených domů, vyprošťování osob z výtahů, otloukání rampouchů nebo odchyty bodavého hmyzu.

„Zpoplatnit nelze záchranné práce při mimořádných událostech, hašení požárů nebo podíl na varování, evakuaci a nouzovém přežití obyvatelstva," sdělila mluvčí  hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Kromě tohoto způsobu získávání peněžních prostředků by se měly nově do financování požární ochrany zapojit i pojišťovny. Mezi hasiče by tak měla být rozdělena čtyři procenta ze zákonného pojištění motorových vozidel, což by do jejich rozpočtu přineslo navíc až jednu miliardu. Kubice oznámil, že je rozhodnut podpořit připravované změny, aby se rozpočet hasičů navýšil.

Návrh má však ještě jednu variantu, ta už ale počítá s propouštěním výjezdových hasičů nebo zrušením stanic, které mají již delší dobu nízký počet zásahů. Takové opatření by ale mohlo v mnoha případech ohrozit i lidské životy. Dojezdová doba by se prodloužila a škody by se mohly rapidně zvýšit. Ještě v roce 2010 měli hasiči k dispozici 8,5 miliard korun, loni už přitom měli k dispozici jen obnos ve výši 6,9 miliardy. Letos je situace podobná, ale roky 2013 a 2014 by podle všeho přinesly další snížení rozpočtu o 1,5 miliardy. Rozpočet by tak klesl pod hranici udržitelnosti.

Na to, že peníze chybí leckde, už si pomalu zvykáme. V tomto případě jde jistě o odvětví, které je pro každého z nás nepostradatelné. Člověk nemůže za to, že má smůlu a například se zasekne  ve výtahu. Přesto teď bude muset sáhnout do kapsy.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio