Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hnutí Anonymous zveřejnilo osobní údaje členů ODS, včetně čísla na Nečase

Internet postihl další útok sdružení Anonymous a hnutí #TrollSec, které je skupinou uvnitř Anonymous a zaměřuje se nejen napadení stránek, ale i zesměšnění jejich uživatelů.

Internet postihl další útok sdružení Anonymous a hnutí #TrollSec, které je skupinou uvnitř Anonymous a zaměřuje se nejen napadení stránek, ale i zesměšnění jejich uživatelů. Tentokrát se jednalo o napadení stránek ODS a zveřejnění seznamu jejích členů včetně telefonních kontaktů a rodných čísel. Důvodem je údajně nezájem politiků o názor veřejnosti České republiky. Občanští demokraté, kteří se nestali terčem podobného kousku poprvé, se hodlají bránit právní cestou.

„Zveřejnění osobních údajů členů ODS považujeme za naprosto nepřijatelný akt, kterým hnutí Anonymous jasně ukázalo, na které straně zákona stojí. Proti ilegálnímu útoku na ODS podnikneme veškeré právní kroky,“ komentoval událost mluvčí občanských demokratů Tomáš Bartovský.

Podobná událost se odehrála již koncem února, kdy se na internetu objevila osobní data bezmála třiceti tisíc členů strany. Seznam se dostal k redakcím médií spolu s výzvou, aby mezinárodní smlouva ACTA omezující práva sítí nevzešla v platnost. I to mělo patrně na svědomí hnutí Anonymous, ačkoli v deníku Právo se objevila polemika, jestli za činem nestáli sami občanští demokrati. Případem se zabývá policie.

V přehledu, který hackeři zveřejnili v pondělí, se lidé mohli dočíst kromě rodných čísel i přihlašovací jména a hesla jednotlivých členů ODS. Na informace údajně upozornil server pooh.cz.

„Jistě si na nás vzpomínáte, o tom netřeba pochybovat,“ začíná výzva útočníků Anonymous a #TrollSec, která se objevila na webu http://ods.6te.net. „My jsme také nezapomněli, a proto na vyjádření protestu proti vaší ignoraci názorů a zájmů všech občanů této republiky (a také proto, že nás stavíte mimo zákon a vyhrožujete nám soudní mocí, se kterou jste až podezřele provázáni, a které jste sebrali její nezávislost, danou už samotnou ústavou) zveřejníme další databázi s vašimi soukromými údaji.“

O tom, že útok nelze brát na lehkou váhu, svědčí i slova Martina Hanzala, který je ředitelem společnosti Sodatsw, zabývající se zabezpečováním dat. „Získání a zveřejnění rodných čísel symbolizuje závažný problém. Je to známka toho, že se hackeři tentokrát mohli dostat opravdu hluboko do systému. Je však otázkou, jak bylo zabezpečení ODS důkladné,“ prohlásil.

V současném době probíhá v celé zemi stále více protestů proti vládě, jejich počet ostatně stoupá nejen v České republice. Takovýhle útok je velmi neobvyklým projevem nespokojenosti, a také velice seriózním činem. Jakým způsobem se liší toto řešení třeba od postupu Holešovské výzvy, která si dala za cíl svržení prezidenta i vlády? Hackeři se nepokouší vystrnadit ty, kteří jsou právě v čele. Mohlo by za tím stát alespoň poznání, že nelze pouze odvrhnout to špatné, když přitom není po ruce lepší náhrada.

Na pokusu přimět politiky, aby respektovali přání svých občanů, není nic špatného. To ale nic nemění na tom, že způsob, jakým se to událo, je otřesný. Porušování práv jiných lidí není správným postupem pro dosažení vlastních nároků. Na zveřejňování osobních údajů rozhodně není nic legitimního, a vlastně si ani nedovedu představit, že by právě takový krok mohl přimět vládu k nějakým změnám. A kdyby ano, znamenalo by to leda to, že se nechává od sdružení hackerů vydírat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio