Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hokejová bitva 2012

Střet čtyř pražských univerzit na ledě!!!

Datum 16. října, čas 17:00, pražské Výstaviště v Holešovicích, Tipsport aréna – to byly stěžejní údaje pro fanoušky vysokoškolského hokeje čtyř největších univerzit v Praze. Studenti ČZU, UK, ČVUT a VŠE se v druhém ročníku Hokejové bitvy podruhé sešli na jedné ledové ploše, aby svým soupeřům zlámali hokejky a pošramotili sportovní ego. Byla to dokonalá příležitost zhlédnout mladé vysokoškolské maso, které se nebojí do sebe brutálně řezat hlava nehlava a popravdě, každý správný český vlastenec by aspoň jednou v roce měl zajít mrknout na sport, ve kterém jsme celosvětovými jedničkami. Proto jsem si tuhle akci nemohla nechat ujít. S fotografkou Pájou jsme se hned při otevření bran vrhly do Arény chytit nejlepší místa v hledišti a chvíli trvající klid u baru.

Od páté hodiny se pomalu plnily kotle dvojice škol, které měly nastoupit do prvního semifinále – UK (Univerzita Karlova), loňský vítěz Poháru primátora hl. m. Prahy, proti ČZU (Česká zemědělská univerzita), která z minulého ročníku odešla s nevděčným posledním místem. Jejich fanoušci ale jakoby odráželi pravý opak toho faktu – dorazili v mnohem větším počtu než podpora UK, byli mnohem více vidět, slyšet… Jejich transparent „MY MÁME PIVOVAR, CO MÁTE VY?!“ byl dost výmluvný, ve vzduchu se nad jejich zelenožlutým kotlem třepotal párek školních vlajek, prostě oproti celkem apatickému publiku UK, které si vystačilo jen s červenými balónky, byli fanoušci ČZU opravdu zapálení pro svůj školní tým. Jenže, kdo by to do těch Balónkářů z Karlovky řekl, ten jejich klid byl dost podezřelý...

Začátek prvního zápasu na sebe nenechal čekat. Divákům se ukázaly vnadné Wild cheerleaders, které se zvládly třepotat celý večer (a leckdo věděl, že musí, protože komu nebyla zima?), moderátoři si na ledě s nastoupenými týmy UK a ČZU odbili své a semifinále dynamicky odstartovalo. V první minutě hry dal Dominik Novák za UK gól a na něm rudý tým rozhodně nezůstal. ČZU viditelně za hochy z Karlovky zaostávali, ale i jim se během zápasu podařilo vstřelit několik branek - krásný byl zákrok těsně před koncem prvního poločasu, kdy Ondřej Šnajdauf střelil první branku. Fanoušci Zemědělců, navzdory prohře 5:3, byli celou dobu skvělí a skandovali o sto šest. Člověk tu jejich vášeň a zápal pro hru nasával přes celou arénu.

UK obhájila svou neporazitelnost z minulého ročníku a tým se posunul do souboje o první místo. Na řadu přišel zápas ČVUT (České vysoké učení technické) versus VŠE (Vysoká škola ekonomická). Technici a Matematici měli dohromady proti oběma předešlým týmům v publiku nejmasivnější podporu co se “docházky” týkalo. Jejich zápas byl také o to dravější, oba dva týmy se ukázaly ve svých výkonech jako velmi vyrovnané. Góly do branek začaly padat až ve druhém poločase, kdy střelci VŠE zasadili ČVUT první ránu. Následovala i druhá branka a i přes snahu Kuby Babky z ČVUT, který dal do branky VŠE jednu střelu jako oplátku, Technici už Ekonomům nestačili. Krásně situaci shrnula slečna fandící VŠE, která prohlásila: “Půlka holek z ČVUT jsou víc chlapi než všichni jejich hráči...” Kdo ví, porovnat technické publikum můžete z fotek fotící Páji - ale ta se o žádných mohutných ošklivkách nezmínila... VŠE tedy vyhrála 2:1.

Za námi byly první dva zápasy a jistojistě se měly konat poslední rozhodující střety - ČZU a ČVUT mezi sebou měli rozhodnout, kdo si zaslouží třetí místo. UK a VŠE pak v posledním utkání měly soupeřit o pohár, který si už od minulé sezóny Karlova univerzita hýčkala ve své vitríně.

ČZU se po první prohře celkem poučilo, jenže i přesto byla vidět převaha Techniků. Jejich štěstí ale nejspíš skočilo z vidlí na hokejky a dva góly padly právě k ČVUT. O první branku se postaral Josef Krňavský a v druhém poločase další zásah přidal Michal Láska. V kotli Zemědělců to vřeštělo nadšením, dvakrát vzplály zápalné světlice, což byla vysoko z tribun bombastická podívaná. Fanoušci doslova hořeli štěstím z vidiny přicházejícího vítězství. Z tribun hlasitě znělo “Modré svině!” a kotel ČVUT jen opařeně sledoval, co za tragédii se to dole na ledě odehrává. Tým ČVUT se ještě v posledních minutách snažil situaci aspoň vyrovnat, ale nedosáhl výše než na jeden gól. Chlapci z ČZU si letos vystříleli pěkné třetí místo a pomyslný bronz.

Přišel ten čas - VŠE a nepřekonatelný tým UK, bitva o první místo. Teď už měl člověk z celé Karlovky pocit, že si byla celou dobu svým vítězstvím více jak jistá. Finálový duel měl být tím nejdelším - a na jeho začátku se oba dva týmy urputně soustředily, aby to nebyl nikdo z nich, kdo bude jako první chybovat. Ke konci první třetiny dali ekonomové v přesilovce první branku. Tím ale jejich štěstí skončilo, v druhé třetině zvýšilo UK svoje tempo a Daniel Fuchs dal za svou školu gól. Po vyrovnání skóré byli Karlováci nezastavitelní a VŠE se ne a ne vzpamatovat z předešlého šoku. Druhá třetina skončila 1:1 a přicházely rozhodující chvíle. Ekonomové se během přestávky celkem probudili, ale tým UK jim nechtěl nic dovolit. Následovaly tři další góly pro Karlovku. Její hráči se proti VŠE brilantně bránili a Ekonomové neměli šanci dále vyrovnat. Tedy, opravdu nezbývá nic než hodit poklonu směrem k Univerzitě Karlově - jejich jistota nebyla neopodstatnělá, vyhráli druhou sezónu Hokejové bitvy a putovní Pohár primátora hl. m. Prahy jim zas bude zdobit vitrínu.

Druhý ročník Hokejové bitvy byl naprosto skvělou sportovní podívanou. Původně se počítalo se 7 tisíci fanoušky - přítomný počet byl bohužel trochu nižší, ale i tak celou Arénou čpěla báječná nálada a fanoušci si nenechali zkazit večer ani prohrou svých oblíbenců. Z minulého roku se již organizátoři poučili a aftreparty, která následovala po vítězném zápase UK, se konala tentokrát přímo v Tipsport aréně, aby kapacitně pojmula všechny návštěvníky. Kdo na ní byl, určitě má na co vzpomínat - nebo si snaží si vůbec vzpomenout. Jako třeba já. Takže jeden důvod navíc, proč si dát předsevzení naštívit další ročník HB :)

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio