Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hory v tuzemsku netáhnou: Zahraničí vás vyjde levněji!

Ačkoliv o sníh není na českých horách nouze, velká část lidí vyráží za lyžováním raději do okolních států. Chtějí se vyhnout přeplněným sjezdovkám a ušetřit.

„Osobně nejraději jezdím do Rakouska. Je to docela blízko a cenově to vyjde lépe než pobyt v nějakém oblíbeném lyžařském středisku u nás,“ svěřuje se Lenka. Není sama – stále více Čechů objevuje kouzlo alpských vrcholků. Tamní sjezdovky se s délkou těch našich nedají srovnávat. „Když jsem byla v Rakousku poprvé, byla jsem opravdu příjemně překvapená. Z ČR jsem byla zvyklá na školní zájezdy, které ‚vláčkem‘ přejíždějí úzké sjezdovky tak, že prakticky nemáte šanci se jim vyhnout. S tím jsem se tu ještě nesetkala. Myslím, že jakmile jednou vyzkoušíte dlouhé rakouské sjezdovky, na těch českých si už pořádně nezalyžujete,“ dodává. Rakouské hory skýtají i mnohé další výhody.

Pobyt si můžete objednat již dlouho předem, neboť vám opravdu nehrozí situace, která je na českých horách velmi pravděpodobná – nedostatek sněhu. Na některých rakouských ledovcích můžete lyžovat dokonce i v létě! Velkým plusem jsou ceny, které jsou často opravdu student-friendly. Na výběr máte samozřejmě různé cenové kategorie, ale sehnat kvalitní ubytování za 350,-/noc tu není problém. Ceny skipasů jsou různé, záleží na oblasti i na tom, zdali se do Rakouska vypravíte ve vedlejší či v hlavní sezoně. Za 5denní skipas v hlavní sezoně zaplatíte kolem 1500,- v menších střediscích a v těch nejdražších až 4600,-. Ceny jídla jsou v Rakousku obvykle o něco vyšší, ale kvalitou ty česká předčí. Studenti, kteří vlastní kartu ISIC, mají možnost získat na svůj zájezd až 10% slevu. Ty nejvýhodnější nabídky naleznete zde: http://lyzovani.isicpoint.cz/. Kromě Rakouska si můžete vybírat i ze švýcarských, italských a francouzských lokalit.

Francouzské hory většinou nebývají hlavním cílem českých turistů, ovšem to neznamená, že by vám neměly co nabídnout. Právě naopak! „Rozhodně doporučuji francouzské hory všem ‚free‘ lidem. Francouzi nejsou tak striktní jako Němci, bez problémů zde můžete jezdit lesem. Kolikrát potkáte víc lyžařů právě v lese než na sjezdovce,“ shrnuje své zážitky Dominika. Náklady za cestu do Francie vás vyjdou dráž než do zmiňovaného Rakouska. Samozřejmě musíte počítat i s tím, že je cesta mnohem delší, a proto zvolte spíše vlak či autobus. Ceny ubytování se od těch rakouských příliš neliší, sežente zde i 7denní pobyt za 5000,- včetně skipasu. „Co se ale ve Francii určitě nevyplatí, je jídlo v restauracích. Doporučuji s sebou vzít raději vlastní,“ radí Dominika.

Kterou zemi tedy zvolit? Nutno podotknout, že sjezdovky v Rakousku jsou delší a cesta do něj mnohem snazší. Obě země ale mají své kouzlo. Toto dilema za vás možná vyřeší vaše jazykové schopnosti. Ačkoliv by ve velkých zimních střediscích měli umět výborně anglicky, věřte, že nic nezkazíte, pokud budete (alespoň základně) ovládat místní jazyk. Jen tak pro jistotu...

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio