Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hranice mezi nespokojeností a posedlostí

Ta holka nám taje před očima,“ pronesla jednoho dne moje kamarádka a já byla nucena pořádně se zahledět na naši známou, která zrovna prošla kolem. A musela jsem přiznat, že má pravdu.

Ta holka nám taje před očima,“ pronesla jednoho dne moje kamarádka a já byla nucena pořádně se zahledět na naši známou, která zrovna prošla kolem. A musela jsem přiznat, že má pravdu. Z postavy, na kterou mohla být kdysi hrdá, byly náhle kosti obalené kůží a pěkné modré oči jí rámovaly kruhy tmavé, jako by si je sama namalovala. Když jsem se jí později zeptala, co se stalo, odvětila pouze, že nic, a že si žádné změny nevšimla. Byla to vážně jen náhoda, nebo se za jejím „nic“ skrývá něco víc?

Už naše babičky používaly staré známé přísloví „Pro krásu se musí trpět.“ Většinou se tím myslí nepříjemnosti kolem udržení vzhledu a jsem si jistá, že každá slečna ví, o čem mluvím, protože se sem dá zahrnout vše od trhání obočí až po pocit, že nám upadnou nohy, když se chceme elegantně projít pár hodin v podpatcích. A za vším je jen jediný důvod. Zalíbit se, a alespoň okamžik být obdivovaná. Jen málo z nás si uvědomuje, že sebevědomí je v mnoha případech jen maska, za kterou se schovává bubák, co dokáže uvnitř nás udělat pěkně velký nepořádek - nespokojenost. A když takový bubák začne se svým „bu-bu-bu“, jsou některé dívky schopné udělat opravdu hodně, aby svůj strach zahnaly. Třeba dojít až na samotný pokraj svých sil a zásad. 

Anorexie je narůstající problém dnešní společnosti a mnohé jistě překvapí, že se zdaleka netýká pouze dospívajících dívek, ale i například žen středního věku a dokonce mladých děvčat, která mají i k dospívání ještě daleko. Je to dokonalý důkaz toho, jak tenká ve skutečnosti je hranice mezi nespokojeností a posedlostí. Na rozdíl od takové angíny totiž není tato nemoc odhalitelná, dokud se dívka nedonutí dojít k odborníkovi nebo dokud již není příliš pozdě. Její projevy se dají ze začátku snadno splést s prostou zatvrzelou touhou zhubnout. Zvláštní je, že i když se povedou shodit přebytečná kila, dívka si stále není vědoma jakékoliv změny, a dá se říct, že své tělo dokonce nesnáší více než předtím. Odmítá jakoukoliv pomoc, otázky odbývá jednoduchými krátkými odpověďmi a své jednání pečlivě skrývá před společností a blízkými. I když ovšem nic necítí, její tělo zažívá radikální změny, jejichž důsledkem může být například bezdětnost, rozsáhlé psychické následky a v některých případech dokonce smrt.

A přitom není taková pomoc žádná atomová fyzika. Mojí kamarádce pomohla tak jednoduchá věc, jako nová láska, aby byla za pár měsíců zase fit. Jednoduché ujištění, že je krásná, i když si to třeba neuvědomuje, nebo to nevidí. Malá podpora a postrčení kousek dál od hrany propasti, do které hrozilo, že by mohla spadnout. Sice teď nemá 90-60-90, ale jak sama říká, lepší než si to všechno zopakovat znovu. Takže, dávejte si pozor, dámy, protože my jsme na přehnaný strach o vzhled náchylnější než kluci. Nedbejte na křivá slova a pomluvy, protože ten, kdo je řekl, je stejně tak nemyslel a hlavně, ani si neuvědomil, jaké škody by tou jednou větou mohl způsobit. Ne nadarmo se říká, že zlé slovo poraní víc, než ostrý meč.

Já na šťastné konce zrovna moc nevěřím a nejsem přívrženec pohádek, ve kterých se princezna probudí díky polibku z pravé lásky. Ale musím přiznat, že v tomto případě jsem byla za toho jednoho pohádkového prince opravdu vděčná. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio