Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

HURRA TORPEDO: Pánové nad plotnou

„Hurra Torpedo is the world's leading kitchen appliance rock group,“ zní první věta v hlavičce jejich oficiálních stránek. „Hurra Torpedo je nejznámější světová skupina hrající rock na kuchyňské spotřebiče,“ sdělují nám se stejnou samozřejmostí, jako že dvě a dvě je pět.

„Hurra Torpedo is the world's leading kitchen appliance rock group,“ zní první věta v hlavičce jejich oficiálních stránek. „Hurra Torpedo je nejznámější světová skupina hrající rock na kuchyňské spotřebiče,“ sdělují nám se stejnou samozřejmostí, jako že dvě a dvě je pět. Nepozorný čtenář si možná chvíli ani neuvědomí, co vlastně přečetl, než se k větě vrátí a zjistí, že tu NĚCO není v pořádku... Seznamte se s jedinými chlapíky, kteří k pračce či sporáku přistupují vyloženě s nadšením.

Všechno to začalo v roce 1993. Norský amatérský kytarista a zpěvák Egil Hegerberg bydlel v bytovce, na jejímž dvoře se povalovalo plno starých vyřazených spotřebičů. Těžko říct, zda to byl přímo on, koho napadlo těmhle krabicím šrotu naposledy vdechnout život a „hrát“ na ně předělávky nejslavnějších světových hitů 80. let. Každopádně však tento nápad během pár měsíců vynesl jemu a jeho dvěma spoluhráčům pozvání do populárního norského televizního pořadu „Malá sobota“.
Bizarní trio zde oněmělým divákům předvedlo svoji verzi hitu Total Eclipse of the Heart od Bonnie Tyler – pro elektrickou kytaru, pár praček namísto bubnů a jakousi zrezlou palici, se kterou Aslag Guttormsgaard vší silou drtí kovový sporák v okamžicích původních gongů. K tomu všemu naprosto vážné vousaté tváře, anglický zpěv s výrazným norským přízvukem a dokonalá show je na světě... Nejlépe uděláte, když se - po dočtení článku - podíváte sami!
Vystoupení mělo úspěch, což znamená, že vyneslo pánům relativní slávu v rodném Norsku a několik naplněných sálů. V roce 2005, přesně 10 let od jejich televizního výkřiku, však o kapele již téměř nikdo nevěděl. A tím spíš by o nich nikdo nevěděl teď, nebýt tehdy jedné jediné věci: internetu. Poté, co kohosi napadlo nahrát staré vystoupení na youtube, stali se Hurra Torpedo téměř přes noc světovou senzací. Začaly se objevovat nabídky na koncertování v zahraničí. Už v listopadu 2005 kapela absolvovala dokonce americké turné v rámci reklamní kampaně automobilky Ford. V roce 2006 natočili novou desku „Kolossus Of Makedonia“, na níž kromě brutální kuchyňské předělávky hitu „Toxic“ od Briney Spears najdete i několik vlastních písní. Ty vás zaručeně zbaví pocitu, že by snad pánové neměli hudební talent.
Každý, kdo kdy navštívil jejich koncert, hovoří o nezapomenutelném zážitku. Neočekávejte hudbu založenou na složitosti a kvalitě, ale nemusíte se obávat ani nesnesitelného amuzikálního hluku jako u rádoby umělecké „noise music“. Napůl hudebníci a napůl komici v zářivě modrých sportovních soupravách s nepříliš pevnou gumou u kalhot a ledově vážným výrazem ve tváři (jejich neúprosným vařečkám mimochodem neunikl ani „Pokerface“ od Lady Gaga) jsou tu zkrátka proto, aby vás překvapili, pobavili, probudili ve vás energii... A drsně, ale účelně se vypořádali s přebytečným elektrošrotem.
 
Hurra Torpedo již brzy vystoupí v Praze! V pátek 11.listopadu u příležitosti 16.narozenin paláce Akropolis naváží na loňský úspěšný koncert, kdy v ČR zahráli vůbec poprvé. Vstupenky seženete v pokladně žižkovské Akropole nyní za 350 Kč a v předprodejních sítích.

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio