Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hvězdy září v září, ale co potom?

Každý z nás prochází po celý život řadou nejrůznějších zkoušek. Jedna opravdu důležitá ale stojí, stála a bude stát před všemi, co touží po životě s kapkou vzdělání – zkouška dospělosti, maturita.Problém ale nastává, když touto zkouškou neprojdeme. Co se bude dít potom? Jaké máme možnosti, jakou cestou je nejlepší se vydat?

Jak se stát dospělým

Co to vlastně taková zkouška dospělosti je? Nejdříve mi v hlavě proběhla myšlenka na odvážného řeckého chlapce, který provádí na nádvoří starověkého paláce Knóssos tzv. býčí hru, která z něj udělá muže. Dříve chlapci určitého věku museli podstoupit odvážný akrobatický kousek, při kterém se chlapec rozběhl čelem k býkovi, zachytil se jeho rohů a zvíře přeskočil.

Ale v dnešní době provádí mladí lidé trochu jinou zkoušku dospělosti. Nejedná se samozřejmě o žádný nebezpečný úkol, který je zadán dospívajícím chlapcům a dívkám, jak známe z různých romantických knížek. Zkouškou dospělosti se v minulosti na území někdejšího Československa označovala obyčejná maturita.

Každý z nás si jí musel projít, nebo na něj tento strašák ještě stále číhá ve skříni a čeká, až přijde jeho chvíle. Lidé se s maturitou vyrovnávají různě, ale každému je jasné, že zkouškou musí projít. Co se ale stane, když vše nevyjde podle našich představ a zkouškou dospělosti neprojdeme?   

Tak zaprvé bychom rozhodně neměli ztrácet hlavu, svět se přeci neboří a pro naši záchranu existují opravné termíny. Pokud se přesvědčíme, že nikde nenastala chyba a my v testování neuspěli vlastním přičiněním, měli bychom nejpozději do 25. června podat přihlášku k podzimnímu zkušebnímu termínu. Potřebné formuláře by měly být dostupné na vaší škole. Nabízí se také ještě další možný termín – jarní, pro který je nutno dodat přihlášku do 15. prosince.

Ale co v budoucnu?

Pokud se řádně připravíte na opravný termín a svou zkoušku dospělosti úspěšně složíte, mohlo by se zdát, že je po problému a nebezpečí je zažehnáno. Nastává ale jiný problém. Co teď? Co když jste přijati na vysněnou vysokou školu, ale maturitní vysvědčení budete držet ve svých rukou až v říjnu? To už bude možná pozdě. Na některých školách již začne akademický rok, ale pro vás se jejich dveře na celý rok uzavřou.

Ministr školství Josef Dobeš se ale ještě před vyhodnocením státních maturit rozhodl, že bude vyjednávat o podmíněném přijetí na vysoké školy pro ty, kteří nebyli úspěšní již při prvním pokusu u maturit. Většina vysokých škol byla ale zásadně proti, podle jejich zástupců je přijetí studenta bez úplného středního vzdělání v rozporu se zákonem.

V České republice se ale nacházejí i takové školy, které s ministrovým návrhem nemají problém. Jedná se zejména o Západočeskou univerzitu v Plzni, kde přijímají uchazeče na fakultě ekonomické a elektrotechnické. Dokonce nepožadují ani absolvování vědomostních testů, stačí pouze dobrý průměr.

Když ani vysoká škola nevyjde

V případě, že se vám tento důležitý rok stal smolným a nevyšla ani zkouška dospělosti, ani vysoká škola, vypadá vše mnohem složitější a mnoho lidí propadá beznaději. Naštěstí nám ale život poskytuje spoustu možností a cest, které se náhle objevují, a je jen na nás, jestli je dokážeme v ten pravý čas odhalit a nenechat je opět tiše zmizet. Jednou z takových možností je například vycestovat do zahraničí a studovat cizí jazyky, poznat nové lidi, získat zkušenosti, vydělat si nějaké peníze. Přece se říká: „Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem“, takže pokud se vám naskytnou tyto možnosti a nemáte strach opustit svůj rodný kraj, je tohle pro vás to pravé. Další možností jsou také střední školy s odborným zaměřením nebo můžete svůj volný čas využít vyděláváním peněz v nějakém zaměstnání.

V dnešním světě je obrovské množství možností a je jen na každém z nás, jak se s tímto faktem dokáže vyrovnat, jak s ním dokáže bojovat a jakou cestu si zvolí pro svůj budoucí život…

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio