Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hybridní žralok jako důkaz probíhající evoluce

Vědci z univerzity v Queenslandu objevili nový druh vzniklý zkřížením žraloka černoploutvého žijícího u australských břehů a žraloka černoploutvého z jiných oblastí oceánů.

Vědci z univerzity v Queenslandu objevili nový druh vzniklý zkřížením žraloka černoploutvého žijícího u australských břehů a žraloka černoploutvého z jiných oblastí oceánů. Vědci studovali 57 jedinců tohoto hybridního druhu a podle jejich zkoumání je nový druh schopný přežít v chladnějším prostředí, je silný a schopný reprodukce. Žije už v několika generacích a na některých místech tvoří až pětinu tamní populace žraloků.

Vědci z Queenslandu objevili nový druh v rámci velké studie, která zkoumá faunu Austrálie a jejích vod a snaží se ji podrobně zmapovat. Byli překvapeni, že na tento druh žraloka nenarazili už dříve, současně však tvrdí, že se jedná o „evoluci v přímém přenosu“.

Podobné důkazy pro evoluci jdou v poslední době do módy a vědci jsou jen rádi, když na nějakou probíhající evoluci narazí – ne proto, že by měli pro darwinismus málo důkazů, jako spíše kvůli stále se rozrůstajícímu trendu ustupovat volání po právu na vlastní přesvědčení, ať už se toto přesvědčení s vědou jakkoliv rozchází. V mnoha vyspělých západních státech – například USA – se na některých školách nesmí vyučovat darwinismus, protože tato teorie údajně odporuje náboženskému přesvědčení mnoha rodin či dokonce napadá jejich víru. Podle dostupných výzkumů si asi 40 % Američanů myslí, že svět byl stvořen v dnešní podobě (zvířata ani lidé se od té doby nevyvíjeli), a to asi před 10 000 lety Božím zásahem (údaje jsou převzaté z knihy Richarda Dawkinse Největší show pod Sluncem). I když pomineme diskuze o náboženství, určitě nás musí napadnout, jak tyto teorie ignorují všechny fosilní záznamy a poměrně dobře ověřené výpočty, které odhadují stáří Země na 4,6 miliardy let. 

Bohužel se zdá, že je trend kreacionismu na vzestupu: hlavně kvůli stoupajícímu extremismu náboženských skupin, ať už křesťanských či islámských, které se v Evropě čím dál tím více rozrůstají. Vývoj nového druhu žraloka a pozorování, jestli díky své zdatnosti převáží nad dosavadními druhy, budou z vědeckého hlediska zajímavé, nicméně ještě zajímavější je sledování vývoje části lidské společnosti, která popírá vědecké objevy ve jménu krásných náboženských metafor.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio