Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

I Hitler chtěl nový řád, říká Kalousek o Holešovské výzvě

Holešovská výzva se podle Miroslava Kalouska (TOP 09) stavěla proti samotnému demokratickému systému. Ministr financí tvrdě odsoudil protivládní demonstrace, kterých se v posledních dnech zúčastnily tisíce lidi.

Holešovská výzva se podle Miroslava Kalouska (TOP 09) stavěla proti samotnému demokratickému systému. Ministr financí tvrdě odsoudil protivládní demonstrace, kterých se v posledních dnech zúčastnily tisíce lidi. Obává se, že v každé demokracii se najdou takoví, kteří s režimem nesouhlasí a pokoušejí se o „lepší zítřky“. To je prý cesta do pekel, jedním takovým iniciátorem byl Adolf Hitler.

Miroslav Kalousek svůj názor rozvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Proběhlá demonstrace a především projevy jejího mluvčího v televizi neútočily podle něj proti vládě a jejímu postupu, nýbrž proti zavedenému českému systému.

„O novém spravedlivém řádu kdysi mluvil i jakýsi malíř pokojů v Německu,“ použil ministr financí narážku na Adolfa Hitlera. Je prý nutné odlišit legitimní protesty proti vládním krokům od nespokojenosti s tím, že existuje demokratický systém. Přirovnání Holešovské iniciativy k režimu, který nastolila třetí říše, je přinejmenším hodně silný výraz. Řešení, které iniciátoři nabízejí, ale nelze jen tak snadno provést. Iniciátoři jsou spíše nespokojeni se současnou politickou situací a domnívají se, že jakákoli změna bude lepší. Nicméně je naprostá pravda, že zlepšení nemusí být vždy k lepšímu. Také můžeme přeskočit z bláta do louže.

Kalouskovým oponentem v pořadu byl jihomoravský hejtman Michal Hašek, zástupce opoziční sociální demokracie. Ten se naopak domnívá, že protesty nebyly natolik závažné. Lidé podle něj ztrácí trpělivost i dech. „Není divu, když lidé, kteří mají 10 tisíc korun a vstávají v pět hodin ráno, slyší o stotisícových a milionových odměnách rozdělovaných na ministerstvech,“ prohlásil Hašek. Vláda podle něj rozvrátila budovaný sociální smír za pouhý rok a půl.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio