Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak Jebavý dojebal aneb Znáte pravá jména slavných?

Že se Jaroslav Vrchlický jmenoval vlastním jménem Emil Frída, je nám známo z hodin literatury. Víte však, kdo je například Allen Stewart Konigsberg? Ne? Tak to vás jistě překvapí i devět dalších, neznámých jmen, skrývajících tajemství o mnoho známějších tváří!

Woody Allen    alias    Allen Stewart Konigsberg

Tento slavný americký režisér, který je znám především díky filmům jako Annie Halloová, Match Point či Půlnoc v Paříži, je jedním z těch nejlepších příkladů. Jeho pravé jméno totiž skoro nikdo nezná, stejně tak jako příčinu, proč se přejmenoval. Avšak když si jeho původní jméno přečteme ještě jednou, pochopíme, že pro tak poetického a citově založeného člověka se nehodí a tak se jeho umělecké jméno, kterým si začal říkat již v šestnácti letech, ujalo mnohem lépe!

David Copperfield   alias   David Seth Kotkin

Slavný mág a iluzionista, kterého celý svět zná pouze pod jeho uměleckým pseudonymem, se tak jako Woody Allen nesmířil se svým obyčejným jménem a stejně jako slavný režisér, i on si z něj nechal alespoň část. Původ jeho nového jména je však mnohem jasnější. David si již v dětství oblíbil román Charlese Dickense "David Copperfield" o stejnojmeném klukovi z Anglie, který to neměl v dětství vůbec jednoduché a ztotožnil se s ním. Výběr uměleckého pseudonymu pak nebylo nic složitého.

elton john  alias    Reginald Kenneth Dwight

Anglický zpěvák, který si vysloužil titul sir, je jedním z těch, kteří si své jméno nechali změnit i úředně. Stalo se tak, když mu bylo dvacet a nové jméno si vybral na počest saxofonisty Eltona Deana a bluesového zpěváka Longa Johna Baldryho. Jeho celé nynější jméno tak zní Elton Hercules John. A proč Hercules? Své střední jméno si zvolil až mnohem později, podle jména koně ze sitcomu Steptoe and Son. Nikdy se však moc neujalo a ani sám zpěvák ho moc často nepoužívá.

bob dylan  alias   Robert Allen Zimmerman

Americký písničkář, jehož skladby se staly symbolem amerického boje za občanská práva. Nejčastěji vystupuje s kytarou či harmonikou a jeho písně jsou známé po celém světě. Známý je i důvod, proč se ve věku dvaceti let začal představovat jako Bob Dylan. Ve své autobiografii Dylan totiž přiznal, že ho ovlivnil básník Dylan Thomas. V rozhovoru z roku 2004 Dylan poznamenal: „Víte, narodíte se, se špatnými jmény, špatnými rodiči. To se prostě stává. Dáte si jméno, jaké chcete, abyste měli. Tohle je svobodná země.“

ringo starr  alias  Richard Henry Parkin Starkey Jr.

Jeden ze dvou přeživších členů možná nejznámější kapely na světě - The Beatles. Bubeník, ale i herec, který prožil celý svůj život v Anglii a díky úspěchu The Beatles se stal jedním z nejslavnějších lidí Británie. Jeho vlastní jméno se pro hudebníka příliš nehodilo a tak si příjmení zkrátil na Starr a jeho spoluhráči mu, díky lásce k prstenům začali přezdívat Ringo (ring -česky prsten).

Nicolas cage  alias  Nicholas Kim Coppola

Americký herec, držitel Oscara za nejlepší mužský výon v hlavní roli, má německé a italské předky. Jeho otcem je August Floyd Coppola - profesor literatury a bratr vlivného režiséra Francise Forda Coppoly, známého především díky filmu Kmotr. Právě kvůli svému strýci, z obavy před protekcí takto významného příjmení, si od filmu Valley Girl nechal říkat Nicolas Cage. Tento pseudonym si zvolil podle Luka Cage, afroamerického komiksového superhrdiny, s nímž se ztotožňoval.

Marilyn Monroe  alias  Norma Jeane Mortenson

Možná nejvýraznější sexuální symbol 20. století. Herečka, jejíž vlající sukně se vryla do paměti lidí stejně tak, jako její talent, nikdy nepoznala svého biologického otce. Možná i to byl faktro, který hrál roli, když se rozhodla vystupovat pod uměleckým pseudonymem. Není však tak náhodný, jak si většina lidí myslí, Monroe bylo totiž dívčí jméno její matky. S pomocí herce Bena Lyona pak vybrala i nové křestní jméno Marilyn, které se jim zdálo sexy a protože začínalo stejně jako příjmení písmenem M, věřili, že jí to přinese štěstí.

Marilyn manson  alias   Brian hugh warner

Slavný americký zpěvák, člen stejnojmenné hudební skupiny, si vybral svůj pseudonym velice zvláštním způsobem. Stejně jako jeho hudba, i jeho nové jméno má za úkol demonstrovat protínání dobra a zla. Marilyn - podle herečky Marilyn Monroe a Manson - podle Charlese Mansona, několikanásobného, brutálního vraha, který věřil, že je ďábel.

jane seymour  alias  Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg

Bond girl z bondovky Žít a nechat zemřít, či slavná doktorka Quinnová. Role anglické herečky s tímto podivným a dlouhým rodným příjmením. Umělecké jméno přijala v sedmnácti letech a pokud se vám zdá povědomé, není divu. Toto jméno totiž proslavila především třetí manželka anglického krále Jindřicha VIII., která byla jednou z jeho osmi družek. Je však obecně známo, že (možná jako jediná) si doopravdy získala panovníkovo srdce a proto ho velmi zarmoutilo, když po porodu jeho jediného syna zemřela. S ní je také tento Tudorovec pohřben ve společné hrobce.

Lucie bílá  alias   Hana Zaňáková

Ani se snad nemusí představovat. Známá česká zpěvačka, vyučená dámskou krejčovou, je českým příkladem přejmenování. Pseudonym jí už v 80. letech vymyslel producent Petr Hannig a všichni musíme uznat, že zní daleko líp, než její pravé jméno, které již málokdo zná. Avšak sama zpěvačka na otázku které jméno má radši odpověděla: "Mám ráda obě jména, Lucii považuji spíš za přezdívku. Už se mě několikrát na úřadech ptali, jestli si nechci dát jméno Lucie Bílá, ale nemám k tomu žádný důvod. Já mám své jméno Hana Zaňáková ráda. Jestli jsem něco dokázala, tak to bylo právě proto, že jsem dcera svého otce Josefa Zaňáka. Lucie Bílá je má role!".

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio