Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak nastartovat mozek? Sáhněte po oříškách nebo tmavé čokoládě!

Pokud nás při učení občas přepadne hlad či nervozita, často sáhneme po slaných brambůrcích a jiných nezdravých dobrotách. Existují ale zdravější (a přesto chutné) potraviny, jejichž látky dokonce příznivě působí na mozek a pojídání během učení vám v rozumném množství prospěje.

1. Oříšky

Oříšky u mě jednoznačně vedou, oblíbila jsem si je zvláště v kombinaci se sušeným ovocem. Lepší je samozřejmě zvolit variantu bez soli, ale ne každému chutná. Proto je dobré se na krizové situace připravit a zásobit se několika oříškovými tyčinkami. Nejlépe prý na mozek působí vlašské ořechy. Obsahují totiž důležité vitaminy E a B6, které přispívají ke zdraví nervové tkáně.

2. Tmavá čokoláda

Lépe než při pocitu hladu poslouží proti stresu. Jak jste jistě mnozí už někdy slyšeli, čokoláda s vysokým obsahem kakaa stimuluje endorfiny, hormony štěstí a vy se pak cítíte nádherně šťastní. Obsahuje sice více kalorií než čokoláda mléčná, ale dobrá zpráva je, že obsahuje méně tuků a celkově působí lépe na organismus.

3. Jablka

Výhoda jablek je ta, že vám při učení vydrží poměrně dlouho a navíc se po nich netloustne. Jedno jablko denně navíc podle odborníků chrání mozek před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou díky látce zvané quercetin, kterou obsahuje. Takže hurá do obchodu pro zásobu jablek, ať vám to později myslí i na stará kolena. 

4. Müsli

Chutná skvěle a obsahuje spoustu vlákniny a vitaminu E, jak jste již určitě slyšeli v nejedné televizní reklamě. A tentokrát se nejedná pouze o reklamní trik, jak nejlépe upoutat a zaujmout diváky, ale o skutečný fakt – vitamin E pomáhá udržovat zdravé srdce, díky čemuž je mozek neustále zásobován potřebným přísunem krve a nám to pak pořádně pálí. A kdo nerad müsli, může vyzkoušet celozrnné chlebíčky, housky apod…

5. Žvýkačky

Hlad jimi sice nezaženete, ale proti stresu působí výborně. Kdykoliv nestíhám, nebo se musím věnovat mnou k smrti nenáviděné chemii, proměním se dočasně ve vysoce výkonný stroj na zpracovávání žvýkaček. Člověk se tím zuřivým žvýkáním v podstatě uklidní a studium i toho nejhoršího předmětu mu půjde s trochou štěstí levou zadní.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio