Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak přežít cestu v MHD

Považujete cestování v MHD za noční můru a při sousloví „městská hromadná doprava“ vám naskakují osypky? Čtěte dál!

Znáte to všichni a spousta je nucena denně to absolvovat – cestování v MHD. Jak by také ne, Češi jsou v EU rekordmani v jeho využívání. Velká část populace má MHD spojené s dopravními prostředky narvanými k prasknutí, v nichž nejen že si nesednete, ale ani se nedostanete k něčemu, čeho byste se mohli alespoň přidržovat. Na druhou stranu vám v přecpaném "emhádéčku" reálná šance pádu ani nehrozí, neboť jsou na sebe lidé často namačkaní tak těsně, že kolem vás tvoří přirozenou (protipádovou) bariéru. Když už se vám náhodou podaří získat místo, dlouho se z něj stejně neradujete, jelikož ho nejspíše budete muset poskytnout nějakému důchodci, který vám kolikrát ani nepoděkuje. Alespoň si ráno protáhnete svaly. Jízdou ranním MHD si zároveň bystříte zrak, jelikož velká koncentrace lidí dává kapesním zlodějům mnoho příležitostí k činu. A kapsáři nejsou jedinými individui, s nimiž se v dopravě pravidelně setkáváte. Tramvaje a soupravy metra se přes noc stávají útočištěm bezdomovců a podobných pochybných existencí. V ranním MHD tudíž často narazíte na silně zapáchající spící osoby, které okupují přinejmenším 3 okolní sedačky a "zpříjemňují" cestu všem ostatním.

A tak namísto toho, abyste byli na začátku dne pozitivně naladěni ,máte náladu zkaženou již od rána. Je tedy zřejmé, že MHD zvyšuje množství stresových situací, kterým jste denně vystaveni. Bohužel se mu ale obvykle nevyhnete. Jednou z nabízených alternativ je samozřejmě chození pěšky, ovšem pokud bydlíte na Čerňáku a školu máte v centru, nejspíše to pro vás nebude ta nejschůdnější varianta. A vlastní doprava bývá po Praze mnohdy komplikovanější než ta hromadná. Většinou vám tedy nezbývá nic jiného než cestu v MHD nějak přežít.

Rozhlédněte se kolem sebe. Věřte, že kolikrát spatříte opravdu nevšední věci a leckdy vyslechnete i zajímavé útržky cizích koverzací. Těkání očima mezi cestujícími a poslouchání cizích konverzací obvykle bývá přijímáno spíše s jistou nevolí, proto to dělejte raději co nejnenápadněji. Můžete zvolit i zcela opačnou taktiku a  své okolí ignorovat. Naprosté ignorace docílíte zavřenýma očima a hlasitou hudbou ve sluchátkách, ovšem pokud stojíte, zavírat oči není ten nejlepší nápad. Hlasitost mějte  jen tak vysokou, abyste dobře slyšeli jména zastávek. Můžete si myslet, že cestu znáte jako své boty, ale kolikrát se do nějaké melodie tak ponoříte, že si ani nevšimnete, že už jste dávno přejeli vaši cílovou stanici. Výborným zabijákem času a zároveň strojem, který vás přenese z otravného interiéru MHD někam jinam, je čtení. Zcela ideálním společníkem na cesty je čtečka, která se vám vejde do kapsy, a vy se tak nemusíte zběsile přehrabovat v obsahu vašeho batohu/kabelky. Pokud jste zastánci klasických tištěných knih, ideální pro vás budou paperbacky formátu A6, které vaše kapsa také dobře pojme.

Čekali jste nějaké převratné tipy a doporučení? Ty bohužel neznáme. Pokud ale nějaké máte, sem s nimi, také je oceníme.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio