Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak se připravit na zkoušku [Survival Guide]

Zkouškové období je v plném proudu a většina lidí asi zatím není naučená tak, jak by potřebovala. Přinášíme sedm tipů, jak tuto záležitost ve zdraví a s úspěchem přestát.

Neoblbujte se.

Ze všech lidí na světě můžete nejjednodušeji mazat med kolem huby sami sobě. Dívejte se na věci objektivně. Blbá otázka: "Mám pocit, že to umím?" Dobrá otázka: "Je ten člověk, co tu sedí, opravdu dobře připraven na zkoušku?"

Mějte plán.

Vědět, že se "určitě budete učit", je fajn, ale bez upřesnění je to na dvě věci. Rozmyslete si, co všechno musíte udělat, sepište to. Pak to můžete nějak racionalně rozvrstvit do času, který máte. Když potom splníte to, co jste si na daný den naplánovali, můžete se věnovat jiným věcem bez výčitek svědomí.

Postupně, ale důsledně

Expertů, co mají všechno na háku s tím, že se stejně "nejlépe učí ve stresu" je hafo, ale většina nakonec spláče nad vejdělkem. Jestli máte pocit, že se nejlépe učíte ve stresu, tak si nějakou stresovou situaci navoďte a zkuste se učit. Pokud to půjde dostatečně rychle, máte vyhráno a můžete všechno odložit na poslední noc. U většiny lidí (a hlavně u většiny předmětů) to ale takhle nefunguje. Takže začněte včas, postupujte rozumným tempem, reflektujte a sledujte plnění plánu.

Ne za chvíli, teď

Prokrastinace je snad stará jako dlouhodobé úkoly samy. Je strašně jednoduché z pauzy na nabumbání nebo nalezení tužky vykouzlit odpoledne plné svačinek, Facebooku a veledůležitého přesouvání předmětů z místa na místo. Řešením je v jednu chvíli prostě sednout, vymezit X minut, kdy se od učení nehnu, a pak se taky nehnout. Zkontrolovat Facebook? Počká. Na záchod? To vydržíš, jsi velký studentík. Uklízet, hledat? Pouze věci nutné pro studium. (Ano, můžete si ořezat tužku, ale ať vás ani nenapadne začít vymýšlet, co byste ještě ořezali, když už jste při tom.)

Odměna, motivace

Pokud si naplánujete, že za dvě hodiny zvládnete X, a tento plán naplníte, odměňte se. Je to důležitější, než se zdá. Další dvouhodinovka se vám bude kroutit mnohem líp, když budete vědět, že vás za to čeká například jedna epizoda serialu nebo zmrzlina. Přiměřenými odměnami provázejte plnění větších i menších cílů. Jaká bude vaše odměna za úspěch u zkoušky samotné? A jak to bude vypadat, když vyletíte? Zbytečně se nestresujte, ale uvědomte si vážnost situace.

Podpora

Někomu vyhovuje studium ve skupině. Může to fungovat, pokud jsou všichni motivovaní a skupina si zachovává svůj studijní charakter. Pokud se jdete učit ke kamarádovi a na to, že jste zapomněli učebnici, přijdete až po dvou hodinách, když hledáte zapalovač, něco je špatně.

Pokud se učíte sami, zpravujte o tom okolí. Normalně se například se spolubydlícími každý den navzájem informujte o svých pokrocích. Je snazší něco dělat, když víte, že se vás za chvíli někdo bude ptát, jak jste daleko, a vykládat vám, jak on už vlastně všechno umí.

Reflexe

Pravidelně hodnoťte své studijní pokroky. Je velmi snadné na to zapomínat, budete se muset snažit. Například odložte večeři, dokud nebudete mít rozmyšleno, jak to tedy vlastně je.

-----

Ať už je důležitost konkretní zkoušky jakákoli, každý úspěch, respektive neúspěch, se počítá. Když se zapřete a k učení přistoupíte jako ke zvládnutelnému procesu, nejen zkouškové bude o dost méně stresující zkušeností. Takže konec internetu, začněte promýšlet.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio