Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak se učit cizí jazyk rychle a efektivně?

Říká se, že kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Ne každý z nás se však rodí se schopností učit se cizí jazyky rychle a bez potíží. U mnohých z nás vyžaduje takové studium pořádný trénink, aktivní procvičování a hlavně trpělivost. Poradím Vám, jaká metoda studia se osvědčila mně a čeho se naopak vyvarovat.

Gramatika a spousta slovíček, ale také nové známosti, poznávání jiných kultur a prázdninové jazykové kurzy v zahraničí. To všechno mě napadá, když se řekne cizí jazyk. Pro někoho může být jeho studium potěšením, pro jiné však vyčerpávající záležitost. V dnešní době je znalost alespoň jednoho cizího jazyka již téměř povinností, a tak, ať chceme nebo ne, každý z nás by se ho měl naučit. No dobrá, ale jak se vlastně správně učit jazyky? Existuje nějaký osvědčený postup? Prozradím vám několik metod, které mi při studiu zaručeně pomáhají. Měli by vám ulehčit práci, nebo vás přinejmenším zachránit před blížící se písemkou z angličtiny.

Nebiflujte se, ale trénujte!

Ať už jde o gramatiku nebo o nová slovíčka, měli byste si zapamatovat, že nikdy nedosáhnete samotným biflováním takových výsledků, jako když se budete věnovat několikrát týdně gramatickým či jiným cvičením. Dalo by se vlastně říct, že tu platí stejné pravidlo jako u sportu. Budete-li trénovat, časem se dostaví překvapivé výsledky. Samozřejmě, že než začnete, je potřeba se s novým učivem trochu seznámit. To vám však úspěch rozhodně nezaručí. Stačí však, když si například každý den vyplníte jedno gramatické cvičení. Důležité je, abyste se studiu věnovali skutečně pravidelně. Je dobré si učení předem naplánovat a stanovit si přesnou dobu, kdy se mu v týdnu budete věnovat.

Poslouchejte!

Pokud máte možnost, sežeňte si audio knihy namluvené rodilým mluvčím. Dají se pořídit jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Vždy se hodí pořídit si k audiu také texty. Snažte se nejprve poslouchat bez nich a dělejte si poznámky. Pak si pusťte audio znovu, tentokrát však s textem před očima. Podtrhávejte si slovíčka a pasáže, kterým nerozumíte a následně si poznamenejte jejich význam. K tomu vám dobře poslouží tzv. bilingvní knihy, které obsahují jak cizojazyčný text, tak i ten český. Můžete zkusit hledat také na internetu, kde se dají najít různé cizojazyčně reportáže, videoblogy či záznamy z televize. Skvělou inspiraci přináší například server BBC.com, na jehož stránkách naleznete mimo zpravodajství i sekci Learning a mnoho dalšího a užitečného!

Zpívejte, recitujte, diskutujte… prostě mluvte!

Co si budeme povídat, bez mluvení se při studiu zkrátka neobejdeme. Pro mnohé z nás se jedná o nejtěžší část, kterou je potřeba stále procvičovat. Nejvíce jsou vychvalovány jazykové kurzy v zahraničí, kde studenti zaznamenávají největší pokroky. Nejen že se studenti něčemu naučí, dokonce poznají nová místa, kulturu, kamarády a zkušenosti. Takové kurzy však nebývají úplně levnou záležitostí. Existuje však i spousta dalších alternativních řešení, které v mnohých případech také pomohou. Jako velice užitečné se v mém případě prokázaly jazykové kurzy se zaměřením na konverzaci. Je důležité, aby takové kurzy vedl zkušený lektor, neostýchal se studenty opravovat a vždy rozproudil pořádnou diskuzi. Sežeňte si texty k písničkám nebo básničkám a učte se je nazpaměť. Snažte se dbát na správnou výslovnost a zpívejte, či čtěte nahlas.

I cizí jazyk může být potěšením!

Možná to zní absurdně, ale cizí jazyky nemusí být jen otrava. Stačí si pořídit vaše oblíbené filmy v originálním znění, pokud patříte ke knihomilům, můžete si udělat radost cizojazyčnou knížkou. Máte-li nějakou oblíbenou slavnou hvězdu, sledujte na internetu její vystoupení, rozhovory, atd. Skládejte vlastní cizojazyčné písničky, pište básničky či povídky… Najděte si na mezinárodní internetové seznamce kamaráda na dopisování a podělte se s ním o své zážitky a zkušenosti… Čtěte cizojazyčné webové stránky nebo blogy. Hlavně se nevzdávejte a buďte vytrvalí. Výsledky se sice nedostaví hned druhý den, ale vsadím se, že za pár měsíců budou vaše jazykové dovednosti znatelně lepší. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio