Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak se uklidnit před důležitou zkouškou?

Třeba právě vy patříte mezi tu vrstvu populace, pro kterou je nervozita zdánlivě nepřekonatelný problém. I mě před důležitým okamžikem přemáhá žaludeční nevolnost, svírá se mi hrdlo a přes silný tlukot srdce často neslyším vlastního slova. Důležité však je, pokusit se tyto problémy co nejvíce eliminovat a nedovolit jim v tomto těžkém boji zvítězit.

Pokusím se vám předat pár rad, abyste na záchodovém prkénku netrávili tolik času a naopak vám ho zbylo co nejvíce, protože ho budete potřebovat pro to nedůležitější – koncentraci. Dále se však dozvíte, že záchod hraje ještě jinou, mnohem prospěšnější roli.

Den před vystoupením je dobré si celou věc procvičit a utvrdit se v tom, že jste pro úspěch více udělat nemohli. Když zjistíte, že se nic zásadního nepokazilo, což by se stát nemělo, vedete 1:0.

Další důležitou fází je spánek. Někdo si jde večer zaběhat, někdo si pustí oblíbený seriál či film, který zná tak nazpaměť, že u něj nudou usne a někdo, jako například já, si dá panáka, či pár piv. Nedoporučuji se úplně opít, protože pak byste na toaletě mohli skončit ne kvůli nepřekonatelné trémě, ale kvůli nepřekonatelnému zvracení.

Po probuzení se chovejte jako obvykle, udělejte si třeba instantní čaj a pusťte si nějakou ranní relaci na svých televizních, či rozhlasových přijímačích. Je dobré neměnit své každodenní rituály, aby vás nějaká zbytečnost nevyvedla z míry.

Zhruba dvě až tři hodiny před vystoupením můžete zahájit tzv. generální zkoušku, abyste se opět přesvědčili, že lépe už to udělat nešlo.  

Nastává fáze nejdůležitější. Do akce vám zbývají poslední desítky minut a vy musíte zahájit pokus o to, se co nejvíce a nejlépe koncentrovat. V tomto případě vám pomůže již tolikrát zmiňovaný záchod. Na něm najdete vše, co v tu chvíli potřebujete: klid, prostor a vodu. Někdo se v klidu napije či polije, sedne na uzavřenou mísu a pustí si iPod, já naopak křičím, že jsem nejlepší na světě a nic mě nemůže překonat, ani překvapit.

A jde se na věc. Hoďte do sebe oblíbený drink a pusťte se do toho! Jde o to, překonat první slovo či větu, a když se vše podaří jak má, máte vyhráno.

Teď už si jen vychutnejte pocit vítěze, oslavte to a klidně už to s tím alkoholem přežeňte tak, jak uznáte za vhodné. Třeba je pocit nepřekonatelného euforického alkoholového zvracení přesně to, co v tu chvíli potřebujete.  

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio