Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak uspět na pohovoru? Aneb nejen znalosti, sebevědomí a úsměv s sebou

Pracovní pohovor je pro mnohé uchazeče o zaměstnání stresujícím a nepříjemným zážitkem. Ovšem stačí jich pár absolvovat a stres a nervozita odpadá. Nejhorší je vždy poprvé, kterého se chtě nechtě většina studentů a čerstvých absolventů nevyhne.

Před každým pracovním pohovorem je nutné si zjistit, co nejvíce informací o firmě, připravit si povídání o sobě, mít jasnou představu o výši platu a být připraven na celou řadu dalších doplňujících otázek a úkolů. Jenže pohovor není jen o znalostech a komunikačních dovednostech, stejně důležitý je první dojem.

Jak zaujmout na první dobrou? Oblečením!

Chcete-li mít jistotu, že máte alespoň malou šanci na úspěch, je nutné přijít na pohovor řádně oblečen. A vězte, že v roztrhaných džínách a mikině neobstojíte nikde. I přesto je ale dobré volit oblečení na pracovní pohovor podle pozice.

Muži nikdy nic nezkazí dobře padnoucím oblekem. Na kreativní pozice a do méně formálních firem mohou zvolit oblek v barvě šedé, tmavě modré či v kombinaci zemitých barev. Vždy je nutné mít čistou obuv a vyžehlenou košili. I drobné nedostatky neuniknou zvídavému oku personalisty.

Ženy si mohou vhodný outfit na pohovor poskládat ze sukně, elegantních kalhot, halenky, šatů a sáčka. V případě, že zvolí sukni, pak je nutností obléci také silonky. Boty by měly být vždy uzavřené. Ač si ženy mohou oproti mužům více pohrát s barvami, i ony by se měly vyvarovat nevhodným barevným kreacím, jako je žlutá, fialová či přemíra bílé.

Bez jemného líčení a příjemného parfému neuspějete

I přestože se říká, že je povrchní a arogantní hodnotit druhé podle vzhledu, na pohovoru nic jiného nečekejte. Jen vkusným oblečením a znalostmi zaměstnání nezískáte. Proto pamatujte na základy čistoty. Špinavé ruce a okousané nehty nejsou dobrou vizitkou.

Muži by měli být hladce oholeni, popřípadě by měli mít dokonale upraven vous. Vhodná je i lehká úprava obočí a vlasů. Vrabčím hnízdem na pohovoru nikoho neoslníte. V neposlední řadě volte decentní parfém.

U žen je dnes již samozřejmostí líčení. Díky tomu dají jasně najevo, že o sebe rády pečují. Zapomenout by však měly na nánosy make-upu, výrazné oční linky a barevné oční stíny. Jemné líčení dotažené do dokonalosti, které podtrhne ženský půvab, bude jistě tím pravým. K tomu už jen přidat lehký parfém, francouzskou manikúru a upravené vlasy. Ty mohou být buď sepnuté do culíku, jednoduchého drdolu nebo volně rozpuštěné.

V neposlední řadě také pamatujte na slušné chování. Včasný příchod, pozdrav, vypnutý mobilní telefon a pevný stisk ruky, i tyto faktory velmi často rozhodují o konečném rozhodnutí personalisty. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio