Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Janoušek: Netušil jsem, že je ta paní zraněná

Lobbista Roman Janoušek, který v březnu opilý přejel ženu a z místa ujel, prý nevěděl o jejím zranění. To, že celou noc pil alkohol, než usedl za volant, sám přiznává a svého činu prý lituje. Čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Lobbista Roman Janoušek, který v březnu opilý přejel ženu a z místa ujel, prý nevěděl o jejím zranění. To, že celou noc pil alkohol, než usedl za volant, sám přiznává a svého činu prý lituje. Čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

V rozhovoru pro deník Blesk vysvětloval, proč v takovém stavu řídil. Prý se tak stalo po telefonátu s kamarádem. „Bylo to neodkladné a nemohl jsem na řidiče čekat. Taxi mě v tu chvíli nenapadlo,“ popisuje. „Taky jsem na to pěkně doplatil. Ale co já, doplatila na to nevinná osoba. To je pro mě nejvíc skličující.“

Celá událost se odehrála v době, kdy se zájem médií točil okolo aféry týkající se odposlechů telefonátů Janouška a bývalého primátora Pavla Béma. Je z nich patrné, že měl lobbista velký vliv na kroky magistrátu, spolurozhodoval o prodeji majetku, územním plánu a o vedení akciových společností Prahy. Janoušek přiznává, že byl pod silným psychickým tlakem a snažil se tento stres ventilovat.

K incidentu došlo na Praze 4. Janoušek narazil do vozu, který jel před ním, jelikož nedodržel bezpečnou vzdálenost. Zastavil až po 50 metrech na semaforu. Řidičku poškozeného auta, která vyrazila za ním a chtěla s ním mluvit, srazil a pokračoval v jízdě.

Krátce po nehodě se chopil telefonu, jak je patrné z televizních záběrů. Podle jeho slov to bylo zcela nelogické jednání způsobené tím, jak byl zmatený. Údajně se nepokoušel využívat známostí s vlivnými lidmi. Policie ho dostihla a naměřila mu více než 2,2 promile alkoholu.

Ještě téhož dne byl lobbista propuštěn. Postup policie vyvolal řadu nespokojeností a šest policistů čelí kázeňskému řízení. I kvůli tomu, že mu dovolili používat mobilní telefon a nepodali návrh na uvalení vazby. (O kázeňském řízení více zde.)

Janoušek také v rozhovoru řekl, že by ženě první pomoc poskytl, jenže netušil, že byla zraněná. Rozhodně do ní nenarazil úmyslně. Popřel i osočení a spekulace, že by utíkal před policií nebo se chystal odjet za hranice. Za zraněnou by prý rád zašel, vyšetřování mu to ale momentálně nedovoluje. Doufá, že v následujících dnech to již bude možné. A ačkoli částku nesdělil, chystá se jí zaplatit odškodné.

Možná, že Janoušek opravdu neměl o stavu sražené ženy tušení. To ale stále vůbec nevysvětluje, proč z místa nehody ujel. Zastavit měl vlastně už v době, kdy poškodil její vůz. Nebo byla ona neodkladná záležitost, za kterou vyjel v podnapilém stavu, opravdu tak důležitá, že neměl čas ani na zastavení po nehodě? Co může být tak důležitého, aby člověk sedl za volant poté, co propil celou noc?

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio