Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Japonci se budou moci vrátit do svých domovů ve Fukušimě

Dvacetikilometrová oblast okolo jaderné elektrátny ve Fukušimě  zůstane sice z velké části stále znepřístupněna, do nejméně zamořených oblastí se však lidé mohou vrátit.

Dvacetikilometrová oblast okolo jaderné elektrátny ve Fukušimě  zůstane sice z velké části stále znepřístupněna, do nejméně zamořených oblastí se však lidé mohou vrátit. „Rozhodli jsme se přehodnotit restrikce v evakuovaných oblastech,“ citovala agentura Reuters předsedu japonské vlády Jošihika Nodu. V neděli se otevřou města Kavuči a Tamura, v příštím měsíci část města Minamisoma. Celkem bylo uzavřeno jedenáct měst.

Stále se však čeká, až bude zóna úplně vyčištěna a návrat tak bude bezpečný. Kvůli zemětřesení, vlně tsunami a následně úniku radiace bylo celkem evakuováno asi 80 tisíc Japonců, z nichž se 16 tisíc může po neděli vrátit domů. Na trvalé usazení si však musí ještě počkat, dokud nedojde k řádné dekontaminaci, o níž premiér Noda doufá, že proběhne v brzké době. Mladé rodiny z dětmi už se však do Fukušimy nechtějí vrátit.

Problémy ve Fukušimě způsobila loni vlna tsunami. Byla narušena tři jádra z celkem šesti reaktorů, která se roztavila poté, co přívalová vlna zničila chladicí systémy. Ve druhém reaktoru je stále velké množství radiace. Průzkumy prokázaly tak velké škody, že plánované odstavení celé elektrárny bude trvat ještě desítky let.

První a třetí blok nebyl ještě prozkoumán. Byl však naměřen až desetinásobek smrtelné dávky. „Je to extrémně moc,“ komentoval nová zjištění mluvčí firmy Tepco, která jadernou elektrárnu provozuje. „Musíme vyvinout zařízení, které vydrží tak vysokou radiaci,“ doplnil. Elektrárna nyní čeká na celkové zhodnocení. Kvůli havárii získala jaderná energetika nedůvěru veřejnosti a vláda nechala odstavit 53 z 54 reaktorů v zemi.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio