Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jarolím rezignoval. Věci veřejné totiž demisi nepodají

Tomáš Jarolím, který požadoval demisi ministrů Věcí veřejných, končí coby místopředseda této strany. Rozhodl se tak kvůli odložení rezignace ministrů, kterou se sice poslanci chystají sepsat, Nečasovi ji ale zatím nepředají a zůstane u předsedy Radka Johna.

Tomáš Jarolím, který požadoval demisi ministrů Věcí veřejných, končí coby místopředseda této strany. Rozhodl se tak kvůli odložení rezignace ministrů, kterou se sice poslanci chystají sepsat, Nečasovi ji ale zatím nepředají a zůstane u předsedy Radka Johna. Svůj odchod z vlády budou poté zvažovat podle toho, jak proběhnou jednání s premiérem.

Jarolím zaslal ČTK tiskovou zprávu, v níž uvádí, že odstupuje z funkce místopředsedy pro boj s korupcí strany Věci veřejné. Tímto krokem hrozil již ve středu. Doufá prý, že by tím mohl dát podnět k řešení problémů, které se smetly ze stolu. Konstatuje však, že „dosáhl svého cíle a inicioval nová jednání koalice a nové parametry vládních a koaličních priorit“. Za iniciování a eskalování celé situace se veřejnosti omlouvá, premiéru Nečasovi děkuje za rychlou a vstřícnou reakci a ochotu řešit vážnou situaci.

„Dále zůstávám aktivním a loajálním členem strany Věci veřejné a plně stojím za předsedou strany Radkem Johnem,“ napsal. „Budu dál pracovat na protikorupčních aktivitách, ale již jen jako řadový člen. Velice bedlivě budu také sledovat stávající situaci v následných jednáních, připraven zapojit se do jejího řešení v rámci naší strany.“

John následně oznámil, že se Jarolím chystá kandidovat do Senátu. Předseda Věcí veřejných ho prý hodlá v této věci podpořit, je totiž přesvědčen, že do vysoké politiky patří.

Věci veřejné hrozily odchodem z vlády, pokud premiér nepřistoupí na jejich podmínky. Shodly se na tomto postupu na úterním grémiu. Premiér Nečas to odmítl s tím, že se nenechá vydírat a že by se raději měly konat předčasné volby. Nejmenší vládní strana ale následně obrátila, podle  předsedy Radka Johna se tak stalo na přání premiéra. Demisi sepíší, ale prozatím si ji u sebe ponechá Radek John.

O podmínkách dalšího fungování vlády se bude jednat do středy 11. dubna. Občanští demokraté se již vyjádřili, na které z požadavků Věcí veřejných jsou ochotni přistoupit. Nabízejí revizi programu a zrušení tří ministerstev, menšinovou vládu nechtějí. V případě nesouhlasu ze strany VV bude ODS požadovat předčasné volby, a to nejspíš v termínu 22. a 23. června.

Předseda Radek John se vyjádřil, že jim jsou tyto návrhy velmi blízké. „Celá ta akce byla kvůli jednání,“ sdělil. Jak se tedy zdá, Věci veřejné náhle zkrotly. Cíle dosáhly, a to velmi zvláštním způsobem. Když je vládní strana nespokojená a chce něco změnit, prostě zahrozí demisí? Ani není divu, že premiér Nečas označil takové počínání za vydírání.

Postup, jaký zvolily Věci veřejné, zajisté vzbudí pozornost. Ale co teprve, když najednou dojde ke změně názoru a zjistí se, že nic vlastně není tak horké, jak se to uvaří? Hrozba byla zkrátka jen hrozba. A nakonec, proč by se této nejmenší vládní straně chtělo opravdu vyvolávat předčasné volby, když by ji podle výzkumů z Poslanecké sněmovny vyřadily?

Odcházející Tomáš Jarolím je nakonec jediným, kdo se jen nesnažil si silnými výrazy vydupat své. Dostál slovu, ačkoli jeho spolustraníci se spokojili s prázdnými výhružkami.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio