Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Je rozhodnuto. Gymnázium Evropská se rušit nebude!

Stávka studentů a některých profesorů, která odstartovala v úterý během vyučování, přinesla konečně výsledek. Magistrát změnil po nátlaku své rozhodnutí a škola otevře v září další ročníky.

Ani po dvou demonstracích organizovaných kantory a studenty gymnázia, z nichž jedna proběhla v prosinci na Vítězném náměstí a druhá začátkem ledna na Palackého náměstí za doprovodu studentských rockových kapel, nehodlal magistrát nijak měnit své rozhodnutí ohledně zrušení jediného esteticko-výtvarně zaměřeného gymnázia v Praze. Důvodem jeho zrušení měla být optimalizace středního školství. O mnoho více úspěšné nebylo ani poslední jednání se školským výborem na magistrátu, které se uskutečnilo v pondělí. A nebylo jen jedno – za jediný den proběhla celkem tři jednání.

Se školským výborem jednal studentský člen školského výboru, ředitel školy Pavel Drtina se následně účastnil dalšího jednání s předsedkyní rady školy radní Chudomelovou a ředitelem odboru a večer uzavřela trojici poslední jednání dvou členů petičního výboru, profesora Žďárského a profesora Doležala, s předsedkyní rady školy a pražskou buňkou TOP 09. Výsledek všechny zklamal. Jako by magistrát všechno uzavřel poslední větou: „Gymnázium se rušit bude a basta!“

Místo další demonstrace se studenti společně s několika kantory chopili poslední příležitosti a rozhodli se na protest rovnou zahájit stávku. Přesně ve dvanáct hodin během vyučování ji rozhlasem vyhlásil studentský stávkový výbor. Celý proslov bohužel studenti neslyšeli, jelikož se ředitel gymnázia rozhodl hlášení přerušit. Pak už se jen školou rozezněl řev a pískot doprovázený cinkotem klíčů a z posledního patra školy se začala sypat spousta malých papírků s nápisem STÁVKA. Ke gymnazistům se přidali i studenti pedagogické školy Evropská a všichni se doslova drali ze školy ven. Ředitel gymnázia byl proto nucen o půl druhé svolat schůzi učitelů, kde dal jasně najevo, že se stávkou rozhodně nesouhlasí, a varoval ostatní, že bude nucen zavolat ochranku, která by po provozní době budovu školy vyklidila. Mnozí studenti si na ředitelovo jednání stěžují – někteří z nich uvádí, že na jednu stranu se vyjadřuje k celému problému tak, že je na straně studentů, ale přesto nepodepsal petici, plakáty na podporu školy, které visely ve škole, strhával a o stávce nechtěl slyšet ani slovo.

Krátce na to se uskutečnila schůzka stávkového výboru, kde se rozhodovalo o dalším postupování. Původně byla plánována tzv. stávka okupační, během níž měli studenti nepřetržitě okupovat prostory školy jak ve dne, tak v noci. Tu však ředitel nepovolil, a tak se studentský stávkový výbor rozhodl svůj protest trochu zmírnit. Podle nového plánu se měli všichni studenti až do 31. ledna přestat účastnit vyučování. Termín byl nakonec o jeden den zkrácen a studenti se měli vrátit do školy až pro vysvědčení.

Tuto středu ale boj mezi Gymnáziem Evropská a Magistrátem hlavního města Prahy, doufejme, skončil. Ředitel odboru školství Magistrátu hlavního města Prahy dr. Jiří Pilař sdělil řediteli školy a studentskému stávkovému výboru, že došlo k přehodnocení jejich návrhu o zrušení Gymnázia Evropská a škola zůstane nadále zachována. Studentský stávkový výbor s okamžitou platností vyhlásil konec stávky. V září by se tedy měly otevřít další nové ročníky. Snaha a neustálý boj dovedl školu nakonec k vítězství. Studenti si mohou snad konečně oddychnout a začít slavit svůj velký úspěch.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio