Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jilemnické náměstí střeží sněhový Krakonoš

Současné silné mrazy ale dávají tvůrcům pořádně zabrat. Sníh je přemrzlý a tvoří se z něj hroudy, čemuž se s teplotami klesajícími k mínus patnácti stupňům není co divit. K tomu všemu je navíc i špinavý. Letos měl Krakonoš na mále, ještě v půlce ledna okolnosti jeho vytvoření nepřály.

Současné silné mrazy ale dávají tvůrcům pořádně zabrat. Sníh je přemrzlý a tvoří se z něj hroudy, čemuž se s teplotami klesajícími k mínus patnácti stupňům není co divit. K tomu všemu je navíc i špinavý. Letos měl Krakonoš na mále, ještě v půlce ledna okolnosti jeho vytvoření nepřály. Během minulého víkendu se ale na Jilemnici snesl dostatek stavebního materiálu.

Původně se mělo s pracemi začít už v pondělí, což by umělcům stavbu usnadnilo, sníh byl měkký a pro tvorbu rozhodně ideálnější. Počkat se ale muselo na souhlas radnice, k tomu se bylo zapotřebí sehnat nákladní auto a bagr, aby vůbec bylo možné navršit sníh do sedmimetrové výšky. Mezitím se konzistence sněhu zhoršila a na pomoc byly za potřebí sekyrky. Ke dvěma stavitelům se přidali i dva mladíci, kteří nosí vodu a míchají sněhovou maltu.

Do finále by se měla stavba dostat v sobotu, nějaké závěrečné detaily padnou možná ještě na neděli. Ke vzniku Krakonoše přispívají i hasiči, už ve středu kropili navezený sníh vodou a v závěru přijde na řadu ještě závěrečná sprcha, aby se na díle vytvořila ochranná vrstva. Ta by měla zmírnit vlivy počasí, ale i vandalů.

Letos je Krakonoš stejně jako už několik let sedící. Ten úplně první stál a v Jilemnici se objevil už v roce 1909. Je vždy umístěn tak, aby měl výhled na domovské Krkonoše. Přesto, že každé takové dílo je originál, výtvarník a autor Krakonošů Josef Dufek se vždy pokouší přijít na něco nového. O stavbu Krakonošů se v Jilemnici stará asi posledních 15 let.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio