Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jmenuji se Letní Bouře aneb nejzvláštnější "česká" jména!

Pokud nejste spokojeni se svým jménem a máte pocit, že Karolína je prostě strašný a Sebastián ještě horší, po přečtení tohoto článku rychle změníte názor a ještě budete svým rodičům děkovat za tak úžasná jména!

To, že mezi nejoblíbenější a zároveň nejpoužívanější česká jména již po několik let patří Anna, Kristýna, Eliška nebo Jakub, Ondřej a Jan, je všeobecně známé a určitě každý z nás nějakého nositele tohoto jména zná (pokud jím nejste zrovna Vy). My jsme se naopak zaměřili na jména, která se vyskytují opravdu jen ojediněle, nebo jsou doslova unikátní a dost možná vůbec neměla projít matrikou. Avšak stalo se a my se jimi (na úkor jejich ubohých nositelů) alespoň pobavíme.

za komunismu...

Už v dobách hluboké totality se někteří lidé rozhodli, že chtějí alespoň nějak vybočit z davu a proto vymysleli svým dětem opravdu podivná jména. Pětiletka je jedním z nich, na počest komunistických pětiletých plánů. V matrice je dokonce osoba, která se jmenuje Pětiletka Koniprdová. Tímto ji přejeme upřímnou soustrast.

Postavy z filmů...

Když se v kinech objeví jakýkoliv kasovní trhák, ihned se zdvojnásobí počet novorozenců se jménem hlavního hrdiny. Výjimkou tak není ani Vinetue. A tak se můžete na ulici setkat s mužem, který se jmenuje Vinetue Chlupatý. Po podobných příhodách se ale většina matrikářek rozhodla, že podobná jména procházet nebudou a tak je jejich výskyt stal opravdovou raritou.

Místa, věci, skupiny...

Že mají ale i na matrice občas smysl pro humor dokazují následující jména: Afro, Bistro či Kebab. Ano, opravdu v České republice existují lidé s těmito jmény. Představte si, že jdete na rande a chlapec se Vám představí jako Kebab Novák. Já osobně, bych si myslela, že si ze mě dělá pr.... A dívky nejsou pozadu - Maratóna či Babiana - všechno schválené na úřadech.

Cizí jména v překladu...

Další skupinou jsou například americká nebo ruská jména, která - když se spojí s klasickým českým přijímením, vytváří kombinaci hrůzy či smíchu. Joshua Zrzavý, nebo Sergej Omrd jsou toho skvělou ukázkou.

Když se nad tím člověk tak zamyslí, vůbec bych se těmto lidem nedivila, kdyby se přesně v den svých osmnáctých narozenin nechali na nejbližším úřadě přejmenovat. Ona je přece jenom ta Kateřina a Tomáš mnohem, mnohem příjemnější. A proč bychom měli pykat za pomatené mysli svých rodičů?

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio