Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kalousek chce důchodcům zrušit slevu na daně. Stát tak získá 2,5 miliardy

Ministr přišel na středeční poradu ministrů s novým návrhem, jak napomoci vládě v příštím roce ušetřit část z 42 miliard kč. Pracující důchodci mají ročně přijít o slevu na daních, jeho plán by se týkal i lidí s invalidním důchodem.

Ministr přišel na středeční poradu ministrů s novým návrhem, jak napomoci vládě v příštím roce ušetřit část z 42 miliard kč. Pracující důchodci mají ročně přijít o slevu na daních, jeho plán by se týkal i lidí s invalidním důchodem. Seniory by obral o 24 tisíc ročně na slevě na daních, což by do státní kasy nahnalo 2,5 miliardy korun. Odhady vycházejí z toho, že přivydělávajících důchodců je v České republice 150 tisíc.

Sleva na důchod platí od roku 2008 a podle expertů je jejich rušení krokem nazpět. Stát by se měl snažit spíše naopak důchodcům ulevit. Po šedesátém roce spousta lidí navíc upadne do neaktivity, a tak tento návrh může lidi síše demotivovat a odradit od snahy jakkoli si dále přivydělávat.

Ostatní koaliční politici zatím plán řádně neprojednali, ale vypadá to, že nejsou výrazně proti. Z řad ODS se podle ihned.cz ústy předsedy poslanců Zbyňka Stanjury ozvalo, že je smutné, jak ministr chodí se stále novými návrhy co dále zdanit. Zatím se však nezdá, že by ho někdo měl v úmyslu nezastavit. Kalousek tak přišel již po druhé jak ušetřit na důchodcích: nedávno chtěl například zmrazit penze.

Kalousek tedy očividně rád škrtá, kde se dá. Mohl by se snad v rámci této snahy podívat i na své náměstky. Podle serveru lidovky.cz jeden z nich si v minulém roce vydělal 1,5 milionů korun, z toho 360 tisíc byla mimořádná odměna. Kdo se skrývá pod jeho označením „náměstek A“ a za co má tak skvělé finanční ohodnocení, nikdo neví. Dalších šest náměstků spolu s poradcem ministerstva jsou na tom s platy a odměnami dost podobně.

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio