Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kam zajít v lednu na výstavu: Láká Picasso i Rakousko-Uhersko

EASY vám přináší průvodce těmi nejdůležitějšími výstavami v Praze, které byste v lednu rozhodně neměli minout! Inspirujte se a vyrazte s námi za kulturou!

Motýlí efekt?, Galerie Rudolfinum, 18. 1. 2013 – 10. 3. 2013

Na této výstavě s podtitulem obraz jako různosměrná dekonstrukce celku máte možnost zhlédnout práce šesti českých umělců ze tří generací. Výstava se zabývá malířskou reflexí dnešní doby a nabízí různé malířské techniky a styly moderního umění. Díla v sobě prolínají motivy z minulosti s motivy ze současnosti. Obrazy jsou často velmi fragmentární, umělci v nich usilují o dekonstrukci celkové jednoty jako společné jistoty. Jak prozrazuje otazník v samotném názvu výstavy, nabízí nám výstava spoustu otázek, na něž můžeme ve vystavovaných dílech hledat odpovědi. Součástí výstavy jsou i komentované prohlídky s autory.

Rudolf II. a mistři grafického umění, Palác Kinských, 19. 12. 2012 – 26. 5. 2013

Díla, která jsou na výstavě ke čtyřstému výročí úmrtí Rudolfa II. k vidění, jsou vytvořena technikou mědirytu či leptu. Celkem je na výstavě 58 uměleckých prací, jejichž autoři byli součástí tzv. rudolfínského okruhu, který tvořil díla pro samotného Rudolfa a pro lidi z dvora. Většina těchto umělců pocházela z Nizozemí. Mezi díly figurují především portréty a témata okultní a krajinářská, která císaře zajímala.

Monarchie, Nová budova Národního muzea, 13. 12. 2012 – 9. 6. 2013

Výstava Monarchie je součástí stejnojmenného cyklu zabývajícího se životem v Čechách za Rakouska-Uherska, který je od roku 2012 k vidění hned v několika muzeích, která spadají pod Národní muzeum. Jejich kompletní seznam naleznete zde: http://www.nm.cz/Hlavni-strana/Novinky/Narodni-muzeum-pripravuje-vystavn.... Výstava, kterou můžete navštívit v nové budově Národního muzea, je z celého cyklu nejobsáhlejší.

Pablo Picasso – GRAFICKÉ DÍLO, GALERIE MIRO, 16. 12. 2012 – 3. 2. 201

Grafiky, které máte možnost vidět na výstavě, pochází z let 1904–1968. Práce mapují Picassovo pozdní modré období, v němž zobrazoval především chudinu a lidi na okraji společnosti, růžové období, které je charakteristické veselými, optimistickými barvami, i období kubismu a surrealismu. Mezi grafikami nalezneme lepty, suché jehly, akvatinty, litografie i linoryty.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio