Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kauza Řebíček: Klíčový svědek odmítl vypovídat, dostal pokutu

Před teplickým soudem stanul klíčový svědek kauzy Adama Řebíčka, bývalého policisty a bratra exministra dopravy. Je jím někdejší majitel autobazaru Michal Bartes, který před lety médiím oznámil zločin příjímání úplatků.

Před teplickým soudem stanul klíčový svědek kauzy Adama Řebíčka, bývalého policisty a bratra exministra dopravy. Je jím někdejší majitel autobazaru Michal Bartes, který před lety médiím oznámil zločin příjímání úplatků. Kvůli obavám odmítl vypovídat, přijal raději pětitisícovou pokutu za pohrdání soudem.

Adam Řebíček čelí obvinění spolu se svýma dvěma kolegy z teplické hospodářské kriminálky. Za peníze měli poskytovat informace a nabízet zastavení vyšetřovaných kauz. Hrozí jim pět let vězení. V roce 2010 je soudce Milan Ferenc osvobodil pro nejednoznačnost důkazů, ačkoli přiznával, že je přesvědčený o jejich vině. Krajský soud ale verdikt zrušil, případ se tedy vrátil Ferencovi na stůl s tím, že se má vyšetřování provést precizněji.

V pondělí se konalo přelíčení s Michalem Bartesem. Jeho výpověď měla být klíčová, jelikož právě on si schůzky s obviněným zaznamenával a následně na zločin upozornil média. U soudu však odmítl podat svědectví. „Vypovídat nebudu z důvodu obav o život, můj a mé rodiny,“ prohlásil. Soudce Ferenc mu po konzultaci se státním zástupcem vytkl, že nespecifikoval důvody, které mu brání u soudu hovořit. Svědkovi udělil pětitisícovou pokutu.

Michala Bartese policie před lety vyšetřovala za údajné leasingové podvody. Mělo jít o nákup neopravitelně nabouraných aut, která následně prodával nastrčeným osobám za cenu nehavarovaných vozidel. Novým majitelům obvykle vozy někdo odcizil, Bartes kvůli tomu čelil několika žalobám.

O rok později oznámil médiím, že po něm policisté požadovali úplatky, aby vyřešili kauzu v jeho prospěch. Částka se nakonec vyšplhala na tři milióny korun. Jako důkazy měl záznamy ze schůzek, jeden například svědčí o tom, jak předával obálku s 200 tisíci korun. Řebíček později potvrdil, že tuto částku od Bartese skutečně obdržel. Prý byla za prodej vozu Citroen C8. Řebíček byl také údajně obeznámen, že se schůzky monitorují. „Ale jak se chceš nechat zprostit?“ ptá se na jedné z nahrávek. „Když někdo dává, je to trestný. Jseš v tom taky.“

V době, kdy se soud Řebíčkovým případem zabýval poprvé, se také objevila zpráva, že se jeho bratr pokusil uplatit klíčového svědka kauzy, aby mlčel.Exministr dopravy Aleš Řebíček měl přes svého prostředníka Miroslava Tvrdého nabídnout sedm miliónů. Michal Bartes částku odmítl a o události informoval policii. Bratr obžalovaného připustil, že Tvrdého zná a občas se v Teplicích náhodně potkají. Údajnou nabídku úplatku pro Bartese ale popřel. Změnit svědkovu výpověď se měl pokoušet i sám Adam Řebíček. Nabízel prý udání svých kompliců.

Soudce obžalované už jednou osvobodil a důkazy měl již tehdy, před dvěma lety. Nepovažoval je však za dostatečné, stejně jako výpovědi. Neodsoudil viníky ani přesto, že byl o zločinech podle vlastních slov přesvědčen. Kde by se nyní měly vzít nějaké nové zásadní důkazy, když ty tehdejší nestačily? Klíčový svědek navíc ze strachu přestal vypovídat.

Dost možná za to může i doba, po kterou byli údajní zločinci na svobodě a mohli s ním být v kontaktu. Již v roce 2010 totiž u soudu zazněla slova, že by Bartesovi mohl někdo vyhrožovat. „Na svědka Bartese byl činěn nátlak, aby nevypovídal proti obžalovanému Adamu Řebíčkovi,“ prohlásil soudce. Uvažoval proto o vazbě pro Adama Řebíčka, nakonec k ní tehdy příkaz nedal. I kdyby ano, Řebíčka před dvěma lety beztak osvobodil, takže by nyní, když se případ do soudní síně vrací, byl stejně na svobodě.

Soud nyní shání další svědky, mělo by jít o bývalé zaměstnance autobazarů. Přelíčení se bude konat v polovině května.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio