Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kde a jak prodávat věci z pohodlí domova

Kam s věcmi, které nepotřebujete? Zkuste je prodat přes internetové bazary! Jak na to, se dozvíte v článku.

Máte-li doma spoustu nových nepotřebných věcí, možná se vám jich podaří zbavit přes internetové bazary. U většiny z nich vám k tomu bude stačit jen pár minut na registraci a pořízení fotografie zboží. Zjišťovali jsme, jak a kde prodávat a jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých prodejních serverů. Aukro jsme vynechali z důvodu jeho větší komplikovanosti a kvůli poměrně složitější registraci, která navíc zahrnuje nutnost poskytnout serveru vaši adresu, na kterou vám následně bude zasláno vygenerované heslo.

Sbazar.cz

Nepochybně jeden z nejznámějších českých internetových bazarů. Registrace zde není třeba, pokud máte založený účet na Seznamu. Před vložením inzerátu je nutné potvrdit souhlas se smluvními podmínkami. Samotné vložení inzerátu je opravdu jednoduché a zabere vám necelé dvě minuty. Další výhodou je, že se vám zboží v dalším kroku zařadí do kategorie automaticky samo. Kategorii můžete ale samozřejmě případně změnit. Následně stačí vyplnit základní kontaktní údaje (jméno, e-mail, telefonní číslo). Vaše telefonní číslo však musíte ověřit pinem, který vám bude obratem zaslán. Víc už dělat nemusíte, váš inzerát je okamžitě zařazen mezi ostatní a odpovědi případných zájemců vám budou zaslány přímo na váš e-mail. Vyhledávání je však výrazně zjednodušeno a váš inzerát se navíc brzy ztratí mezi ostatními.

Hodnocení: 3/5

Bazar.cz

Vytvořením účtu v tomto bazaru získáváte zároveň registraci na několik dalších webů. Nastavení profilu vám zabere výrazně více času než u Sbazaru a pokud se chcete stát důvěryhodným prodejcem, je třeba nechat ověřit vaši e-mailovou adresu a telefon, což zabere dalších několik minut. Pozor však na ověřování telefonního čísla. Za výhody se zde platí. Po odeslání SMS vám totiž bude odečteno 50 Kč. Výhodou je naopak možnost vložení nejen nabídky, ale i poptávky, což se může mnohdy hodit. Další výhodou je i širší možnost nastavení při vyhledávání, což vám rozhodně usnadní hledání. Ocenit byste měli i velkou přehlednost webu.

Hodnocení: 5/5

Bazos.cz

Bazoš funguje podobně jako Bazar.cz, nutné je ovšem opět ověření telefonního čísla a následné zadání pinu, který vám bude zaslán. Ověřování je ale na rozdíl od předchozího bazaru zcela zdarma. Není třeba se registrovat, kontaktní údaje vyplníte až během přidávání inzerátu. Pomocí zvoleného hesla pak můžete inzerát později měnit nebo ho smazat. Velkou nevýhodou je povinnost vyplnit telefonní číslo, které se pak bude ukazovat všem návštěvníkům. Doporučuji proto v inzerátu alespoň nezveřejňovat své celé jméno. Na druhou stranu má spoustu možností nastavení vyhledávání a je velmi přehledný.

Hodnocení: 4/5

Internetbazar.cz

Další bazar, kde se nemusíte registrovat. Vkládání inzerátu probíhá téměř nachlup stejně jako u Bazoše, jedinou „novinkou“ je opis ověřovacího kódu. Opět je nutné uvést telefonní číslo, které si budou moci přečíst všichni návštěvníci webové stránky.

Hodnocení: 4/5

Jak odesílat zboží

Obdrželi jste konečně zprávu od zájemce, který by si rád koupil vaše zboží? No tak hurá na poštu! Nejprve si však nechte zaslat peníze na účet a s posíláním počkejte do doby, než je obdržíte. Na možnost dobírky raději nepřistupujte a vyžadujte peníze předem. Vyhnete se tak podvodům a následným komplikacím s vymáháním peněz.

A jak zboží zabalit a konečně odeslat? Nejjednodušší je prostě zboží zabalit do nějaké papírové krabice, pořádně pojistit izolepou, do pravého rohu napsat adresu příjemce a do levého adresu odesílatele. Na poště vyplníte podací lístek a zaplatíte poštovné. To si předem můžete vypočítat na stránkách České pošty: http://kzas.ceskaposta.cz/CleanForm.action.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio