Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

The Killers - Battle Born

Hot Fuss – super, Sam’s Town – super, Day & Age – nic zajímavýho, Battle Born…

Jsou alba, co jsou nečekaně dobrá, potom nacházíme alba, která jsou dobrá, ale nic jiného se od nich v podstatě neočekává. A potom jsou alba, od kterých se čeká všechno a nedostanete z nich vůbec nic. Která z těchto možností sedí na nové The Killers?

4 roky zpátky, když vydali album Day & Age, čekal se od nich megalomanský opus, něco, co je navždy zapíše do historie. Deska, která se nikomu neoposlouchá a i po dvaceti letech si na ni lidé rádi vzpomenou.  Předchozí dvě alba totiž byly tak krásně naplánovaným rock’n’rollem, že se na ně rádo vzpomíná a dodnes má třeba taková Somebody Told Me stále co říct a na diskotékách dokáže navodit tu správnou atmosféru. Když nad tím tak přeýšlím, tak se deska z roku 2008 do análů zapíše. Každý si totiž vzpomene na singl Human, kde Brandon Flowers zpívá v podstatě o nesmyslu (k čemu mi je dobrý vědět, jestli jsem člověk nebo tanečník? Heršvec).

A nyní vychází Battle Born. Album, které je…Naprosto zbytečné. Pokud bych si tuto desku měl k něčemu poslechnout, tak jedině k tomu, abych si dokázal jaký vliv má hudební průmysl. Pokud totiž máte začínající kapelu, můžete (s konexemi) vypustit do éteru cokoliv provokativního. Rychlé, tvrdé, pomalé, smutné, psychedelické…Jak ale „zabijáci“ ukazují, postupem času začnete vydávat jen cajdáky, protože to je v dnešní době to, co televize a rádia vyžadují (jednoduše vydělávají miliony). Možná je to Brandonův problém – se svým hlasem může těžko někoho přesvědčovat o tom, že je to rocker a že dokáže uřvat ploužák lépe než Karel Gott. 12 písniček, 3 ucházející (z toho jednou je singl Runaways), ale i těchto songů se týká problém této kapely – nemá už čím překvapit, všichni totiž víme, co od nich čekat a na co se připravit. Bez šťávy, bez zájmu. Příští album bude cukernatý popík dělaný na počítači – jednoduchý beat a zpěvák, který tam mixovaně bude zpívat „I know I know I, I, IIIIII………I know I love you baby“.

The Killers se jednoduše posouvají stále hlouběji do propadliště dějin a pokud i příští album bude pokračovat na vlně snižování kvality nahrávek, přijdeme o velice nadějnou kapelu. A veškerá snaha se dnes cení a o to větší je to škoda. Pokud bych už měl vyzdvihnout nějaké písničky, bude to asi otevírací Flesh And Bone, současný singl Runaways (znáte z TV) a překvapivě úplně poslední písnička Battle Born, kde jakoby zázrakem najednou všechno funguje. Jeho vysoký, slaďoučký hlásek, chorály, bicí…Ta je opravdu dobrá. Ale možná je to tím, že po více jak 40 minutách je už vám všechno jedno. Takže, páni angličtí, američtí, kdokolivčtí, až budete vytvářet sladký rock, takhle už prosím vás ne.

Hodnocení: 50%

Nejlepší songy alba: Flesh And Bone, Runaways, Battle Born

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio