Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Klaus: Euro je katastrofa

Při pondělní návštěvě Paříže se rozhovořil Václav Klaus o evropské jednotné měně. V televizním rozhovoru se například zmínil o paktu rozpočtové stability, který podle něj nic neřeší, pouze přesouvá zodpovědnost států za rozpočet a z toho vyplývající problémy na Brusel.

Při pondělní návštěvě Paříže se rozhovořil Václav Klaus o evropské jednotné měně. V televizním rozhovoru se například zmínil o paktu rozpočtové stability, který podle něj nic neřeší, pouze přesouvá zodpovědnost států za rozpočet a z toho vyplývající problémy na Brusel. „Pro nás je to naprosto nepřijatelné. Myšlenka přesunout to někam do Bruselu technokratům, byrokratům ... nerozhodovat o rozpočtu v naší zemi je pro nás nepřijatelné,“ přiblížil Klaus stanovisko České Republiky Francouzům.

„Naše zadlužení je nižší než průměr EU... takže říkat nám, abychom si dali veřejné finance do pořádku, není správné,“ dodal český prezident. Limit schodku rozpočtů zemí EU je podle nového paktu 3 % HDP, to je podle něj ale až příliš velkorysé.

O euru prezident řekl, že je to „katastrofa“. „Doufám, že i lidé ve Francii vědí, že euro je katastrofa... Byl to chybný projekt,“ zněla jeho slova pro televizi.

Ve stejném pořadu se snesla kritika i na Klause. Prý Českou Republiku izoloval, jak řekl J. D. Giuliani, předseda křesťansko-demokratické nadace Roberta Schumana. K izolaci podle něj měl přispět váháním při podpisu lisabonského smlouvy nebo odmítnutím paktu o rozpočtové odpovědnosti. Česká republika podle Giulianiho dostala za sedm let v EU 27 miliard eur a nyní se k ní obrací zády.

Václav Klaus na konci svého období řeší nelehkou pozici. Vzhledem k tomu, že již dlouho nebude reprezentantem ČR, stává se snadnějším terčem kritiky. On sám ale potřebuje co nejlepší pozici pro budoucí jednání, zvláště v okamžiku, kdy by zvažoval návrat do stranické politiky. V evropském prostředí se ale svým způsobem znemožnil jako politik brojící vždy a za každé situace proti EU. Jak se té nálepky zbaví, pokud vůbec, ukáže jenom čas. Ale lehké to nebude.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio