Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Klaus, ničitel Evropské unie

Již devět let uplynulo od vstupu Václava Klause do prezidentské pozice. Nadešel také čas pro vydání publikace s názvem Rok devátý – o tom, jak Klaus prožíval své prezidentování během uplynulého léta.

Již devět let uplynulo od vstupu Václava Klause do prezidentské pozice. Nadešel také čas pro vydání publikace s názvem Rok devátý – o tom, jak Klaus prožíval své prezidentování během uplynulého léta. Nejen o své nové publikaci se Václav Klaus rozpovídal při tiskové konferenci v hradní Masarykově knihovně. Jak vidí svou budoucnost, příští rok, kdy jeho mandát skončí a vystřídá ho nový prezident? Rozhodně prý neuvažuje o Evropském parlamentu. Tak to i vidí německý deník Die Welt.

O našem prezidentovi deník tvrdí, že chce rozbít Evropskou unii. Už jen jeho záporný postoj k podepsání fiskální dohody, ke kterému se jako jediné dvě země EU nepřipojila právě Česká republika a Velká Británie, je jedním z několika střípků jeho protievropských názorů. Konkrétně fiskální unie je doposud svárem mezi premiérem Nečasem, kterého prezident Klaus otevřeně podpořil v odmítavém postoji, a ministrem Karlem Schwarzenbergem – v jednu chvíli dokonce hrozily velké rozepře ve vládě.

Dále Die Welt tvrdí, že se Klaus přiklání k připojení Turecka do Evropské unie jen z důvodu zvětšení problémů celé EU. List se přitom odvolává na vyjádření blízkého spolupracovníka Klause, Jiřího Payna. V době probíhající krize se v Evropské unii šíří tábor skeptiků a Václav Klaus je jedním z nich, přičemž tento narůstající názorový proud chce dále umocňovat. Payne sám prohlásil, že Evropská unie je již od počátku nepovedený integrační projekt, pro který by bylo nejvhodnější rychlé ukončení. Jen to by prý mohlo pomoci evropské ekonomice. Václav Klaus by měl být jednou z osobností, která by při tom mohla sehrát podstatnou roli.

Kdo by to byl řekl do našeho dvakrát voleného prezidenta. Už tak je znám po světě za přisvojování pěkných psacích per, za břitké názory ohledně globálního oteplování, ale jak dopadne jeho budoucnost, o tom si můžeme nechat zdát. Možná se stane hrdinou všech euroskeptiků a otřese Evropskou unií. Ale zatím máme jen pár jistot – možná Klaus podá ještě pár prezidentských milostí svým známým. A dozajista napíše ještě jednu, poslední knihu s dopředu známým názvem: Rok desátý. Nezbývá než říci jediné – do budoucna se můžeme těšit na přímou volbu, kdy si konečně budeme moci sami vybrat příští hlavu státu… 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio