Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Koalice se shodla na úsporách a zažehnala krizi

Koaliční jednání přineslo dohodu o úsporných opatřeních státu pro roky 2013 a 2014. Ekonomičtí ministři tří vládních stran probírali podmínky, za nichž by se mělo podařit snížit deficit rozpočtu pod tři procenta HDP.

Koaliční jednání přineslo dohodu o úsporných opatřeních státu pro roky 2013 a 2014. Ekonomičtí ministři tří vládních stran probírali podmínky, za nichž by se mělo podařit snížit deficit rozpočtu pod tři procenta HDP. Tento výsledek debaty by měl umožnit pokračování vlády, k předčasným volbám tedy nejspíš zatím nedojde.

Dohodu musí potvrdit vedení koaličních stran a jednání kabinetu, které se uskuteční ve středu. Zatím se politici domluvili na zavedení druhého pásma daně 27 % pro ty, kteří pobírají více než sto tisíc korun měsíčně. Také se bude pro všechny zavádět daň 20 % z hrubé mzdy. Poplatky vzrostou i  velkým vinařům, pro ty malé zůstanou stejné. Přesná definice těchto pojmů teprve vznikne.

Porodné, jeden ze sporných bodů, se má podle informací Lidových novin zachovat. Vít Bárta deníku navíc sdělil, že jeho strana prosadila odstropování zdravotního pojištění. V roce 2013 se také zachová osvobození od daní za plyn pro vytápění domácností. Varianty vyššího zdanění hazardu, daňové amnestie a zdanění výher jsou zatím na plánu.

Úterní schůzci považoval premiér Petr Nečas za klíčovou, shodou nad opatřeními totiž podmiňoval další pokračování koaliční vlády. Obavy mu činily Věci veřejné, jejichž ministři minulý týden náhle hrozili odchodem z kabinetu. Předseda strany Radek John podle svých slov nepociťuje překvapení nad průběhem dnešního dne. „Na ekonomice byla shoda, protože na ní byla shoda vždycky,“ řekl novinářům. Splnit podmínku koaličních partnerů prý nebude pro jeho stranu problém. Dodává, že ODS se zachovala velice vstřícně.

Projednávat se dále bude programové prohlášení vlády. Body, o kterých si je vláda vědoma, že je nedokáže splnit, zmizí. Občanští demokrati navíc slíbili VV do budoucna projednávání jejich požadavků. Jednalo se o situaci ve státním podniku Lesy ČR a o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Vládní krize se objevila náhle, ještě zvláštnější ale je, že se bez mrknutí oka ihned rozplynula. A přitom se nezdá, že by koaliční domluva byla až tak bolestivá a znamenala pro ministry dlouhé dohady a neshody. Předčasné volby se nechystají a Radek John se raduje ze vstřícnosti, kterou Věcem veřejným projevil předseda vlády.

Jak je možné, že se takhle rychle přehoupne situace? Nejmenší vládní strana stanovila ultimátum a pohrozila demisemi, koaliční partneři s předčasnými volbami souhlasili. Podle průzkumů by navíc za jejich konání byla vděčná více než polovina Čechů. Z rozhodnutí Věcí veřejných se ale vyklubala prázdná hrozba. Zkoušejí snad, kam je protistrana ochotná zajít?

Dohoda o státním rozpočtu, ke které dnes došlo, je důležitým krokem. Okolnosti, které jednání předcházely, ale pozitivní nejsou. Takové chování se spíš hodí pro malé dítě, které si chtějí tvrdohlavě vydupat, po čem touží. Kdyby takhle vydírali všichni politici, jakmile přestanou být s něčím spokojeni, chystaly by se předčasné volby pomalu každý druhý den.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio